Svenskt kött välkomnar nya kostråd

Livsmedelsverket lyfter fram att köttet
man äter ska väljas med omsorg om miljö och djurhälsa. Det är precis vad det
svenska köttet står för.

För mycket och för lite skämmer allt. Det är ett uttryck som allt oftare dyker
upp i min tankevärld. Inte minst när Livsmedelsverket gått ut med uppdaterade kostråd.

Jag tycker att det är bra att Livsmedelsverket uppdaterar sina kostråd som vi skriver mer om här. Vad
gäller kött är rådet att vi inte ska äta mer än 500 gram tillagat rött kött och
charkuterier i veckan.

Detta betyder ungefär fyra portioner kött i veckan och ett antal
skinksmörgåsar. En skiva skinka motsvarar cirka 10 gram.  Lägg till en
skiva bröd, en svensk tomat, några skivor gurka och ett par morötter så är det
ett perfekt mellanmål.

Livsmedelsverket lyfter fram att köttet
man äter ska väljas med omsorg om miljö och djurhälsa. Det är precis vad det
svenska köttet står för.

Det är mycket positivt att Livsmedelsverket lyfter in livsstilsfaktorer och
sätter köttet och maten i ett större sammanhang. Särskilt glädjande är det att de
manar till att välja kött med omsorg om miljö och djurhälsa, egenskaper som är
typiska för svensk köttproduktion.

Konsumenterna har ett ökat intresse för ursprung och närproducerat och det
märks, för köttimporten har minskat den senaste tiden. Jag märker en stor
efterfrågan på svenskt kött, och enligt handeln är det mer än en trend – det är
en värdeförskjutning.

Konsumenterna har ett ökat intresse för ursprung och närproducerat och det
märks, för köttimporten har minskat den senaste tiden.

På Svenskt kött vill vi inspirera till matglädje med svenskt kött och andra
fina svenska råvaror. Och vi jobbar alltid efter mottot att äta varierat. Kött
är godast i lagom mängd och med goda tillbehör som rotfrukter och grönsaker i
säsong. När du köper kött eller charkuterier så titta efter märket Svenskt
kött. Välj kött med omsorg som Livsmedelsverket så riktigt påpekar.

Relaterade artiklar

About The Author