Smörrebröd med fläskfilé, ärtpuré och salta mandlar

Det danska smörrebrödet är en hel måltid i form av en macka. Servera den som lunch eller kvällsmål. Här serveras den danska klassikern smörrebröd med fläskfilé, ärtpuré och salta mandlar.

Ingredienser

4 personer

300 g fläskfilé, putsad
salt och nymalen vitpeppar
½ dl neutral rapsolja
1 dl olivolja
5 färska rosmarinkvistar
5 färska timjankvistar
2 vitlöksklyftor, krossade

Ärtpuré:
400 g djupfrysta ärtor, tinade
1 dl olivolja
1 citron, saften
2 msk gräddfil
1 kruka dill, plockade blad

Tillbehör:
8 skivor rågbröd
smör att bre med
4 salladsblad
100 g saltade mandlar, grovhackade
1 kruka färsk dragon, plockade blad

Gör så här

Värm ugnen till 200°. Krydda köttet med salt och peppar. Hetta upp rapsoljan i en stekpanna. Bryn köttet. Lägg över fläskfilén i en ugnssäker form. Häll på olivoljan och lägg ner timjankvistar, rosmarinkvistar och krossad vitlök. Stek köttet klart i ugnen till innertemperatur 70°. Det tar ca 10 minuter. Låt köttet vila 5 minuter.

Ärtpuré: Mixa ärtorna med olivolja, citronsaft, gräddfil och dill till en tjock konsistens.

Servering: Bre rågbrödet med smör och lägg ett salladsblad på det. Skär upp köttet i tunna skivor och lägg på det. Toppa med ärtpuré och avsluta med att strö över hackade saltade mandlar och dragon.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen