Bara du har marinerat går det snabbt att laga den här rätten. Hastigt stekt eller wokad skinka serveras med grönsaksnudlar och en härlig satay-sås med jordnötter. Snabblagat och gott. Inspirationen kommer från Thailand.
Skinka noodle med sataysås
Ingredienser
4 portioner
500 g färsk skinka, bog eller benfri kotlettrad, strimlad
1 dl hoisinsås
2 msk citrongräs, finhackat
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk färsk ingefära, finhackad
1 msk färsk koriander, finhackad
1 msk olja
Nudlar:
3 morötter, i långa tunna strimlor
200 g risnudlar
100 g sockerärter
½ huvud bladsallat, riven i bitar
½ dl färsk koriander, hackad
Sås:
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk färsk ingefära, finhackad
1 tsk sambal oelek
1 msk rapsolja
100 g jordnötter, finhackade
3 dl kokosmjölk
2 tsk honung
2 tsk majsstärkelse + lite vatten
salt och vitpeppar
Gör så här
Lägg köttet i hoisinsås med citrongräs, vitlök, ingefära och koriander. Blanda och ställ kallt ca 2 timmar.
Sås:
Fräs lök, ingefära och sambal i olja ett par minuter. Tillsätt jordnötter, kokosmjölk, honung och majsstärkelse utrörd i lite vatten. Koka upp. Krydda med salt och peppar.
Nudlar:
Strimla morötterna med potatisskalare. Koka nudlarna mjuka – 45 sekunder – och skölj i kallt vatten. Blanda med morot, sockerärter och sallad och lägg upp på tallrikar. Strö över koriander.
Servering:
Värm oljan i stekpanna och stek köttet snabbt. Lägg över på nudelbädden och servera genast med sataysåsen.