Örtöverbakad kotlettrad, pommes med svartrot och pumpasås | Svenskt Kött

Örtöverbakad kotlettrad, pommes med svartrot och pumpasås

Putsad kotlettrad (ytterfilé) av gris är n bra styckningsdetalj att laga den här lite ovanliga rätten av. Balnda samman färdiga pommes frites med svartrötter och servera hela härligheten med en len pumpasås. En riktig rätt för en skördefest. 

Ingredienser

8 portioner

1 kg benfri kotlettrad
100 g fetaost
½ dl färsk basilika, hackad
½ röd chili, hackad

Pommes med svartrot:
600 g svartrot, skalad
3 dl standardmjölk
3 dl vatten
1 msk pressad citron
1,2 kg ugnsfärdig pommes frites

Pumpasås:
800 g muscatpumpa, grovhackad
1 tsk rosépeppar, krossad
2 msk smör
8 dl grönsaksbuljong
1 dl matyoghurt
½ tsk socker
sal och svartpeppar
1 msk pressad citronsaft

Till servering:
150 g rucolablad
1 rödlök, skivad

Gör så här

Värm ugnen till 175º. Lägg köttet i en ugnssäker form. Mixa ost, basilika och chili till en jämn smet. Bred den över köttet. Stek i ugn till innertemperatur 70º, ca 25 minuter. Låt vila i smörpapper ca 15 minuter.  

Pommes med svartrot:
Koka upp mjölk, vatten och citron. Lägg i svartrötterna, koka upp, sänk värmen och sjud 10 minuter. Skär svartrötterna i samma storlek som pommes frites. Värm pommes fritsen i ugn och blanda med svartrötterna när ett par minuter återstår av tillagningstiden.

Pumpasås:
Fräs pumpan och pepparen i smör. Tillsätt buljong och koka tills pumpan är mjuk. Tillsätt yoghurt och mixa såsen slät. Krydda med socker, salt och peppar och låt bli varm. Blanda i citronsaft och blanda väl.

Skär upp köttet i skivor. Servera med pommes, sås, rucola och rödlök.

FLER RECEPT

Rulla till toppen