Njure brukar man ofta servera sauterad, det vill säga stekt i fett i mycket het panna. En god sås blir det i den här rätten, som serveras med potatis och kål.
Njursauté
Ingredienser
4 portioner
500 g grisnjure
2 gula lökar, strimlade
250 g färska champinjoner, skurna i tunna klyftor
smör till stekning
ev 1 tsk vetemjöl
2 dl vispgrädde
3 msk konc kalvfond
1 msk konjak
2 tsk dijonsenap
salt
och malen svartpeppar
Till servering:
kokt potatis
grönkål
lingon
Gör så här
Skär varje njure i fyra delar, på längden. Skär bort fettet som finns i kärnan och skär sedan varje del i skivor.
Fräs löken i smör tills den mjuknat, den ska inte få färg utan bara bli mjuk och genomskinlig. Lägg över den på en tallrik. Fräs champinjonerna och lägg också dem på tallriken.
Krydda njurskivorna med salt och peppar, och bryn dem hastigt i smör i het panna. Tillsätt champinjoner och lök, strö ev över lite vetemjöl. Späd med grädde, rör ner fond, konjak och senap. Låt puttra i 5 minuter.
Servering:
Servera sautén genast med potatis, kål och lingon.
Tips:
Sautén på njure är också mycket god att fylla krustader med.