Helstekt biff på sparris- och potatissallad med yoghurt
Ingredienser
4 portioner
500 g ryggbiff i bit
Kryddblandning:
2 msk malen sumak (finns i orientaliska affärer)
2 msk färsk mynta, hackad
2 röda spanska pepparfrukter, hackade
1 citron, saft och rivet skal
2 msk farinsocker
½ msk salt
½ tsk svartpeppar, grovmalen
Krämig citron- och honungsyoghurt:
2 dl matlagningsyoghurt
1 citron, rivet skal
2 msk flytande honung
1 vitlöksklyfta, hackad
salt och malen vitpeppar
Grillad sparris och färskpotatissallad:
500 g grön sparris
1 tsk socker
2 msk olivolja
400 g färskpotatis, kokt, kall och skivad
1 kruka rucola, hackad
3 salladslökar, hackade
½ dl hackade färska örter
salt och malen vitpeppar
½ dl olivolja
2 msk pressad citronsaft
Gör så här
Värm ugnen till 125°. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat, sätt i en köttermometer och stek till 65° innertemperatur. Ta ut och låt svalna.
Kryddblandning:
Blanda samman sumac, mynta, spansk peppar, citronskal, citronsaft, socker, salt och peppar. Vänd det avsvalnade köttet i kryddblandningen och marinera det 1 dygn i kylskåp. Skiva köttet så tunt som möjligt.
Yoghurt:
Blanda samman yoghurt, citronskal, honung, vitlök, salt och peppar. Ställ kallt.
Sallad:
Värm ugnen till 275° och grill. Grilla sparrisen med socker och olivolja 5 minuter. Blanda samman sparris, potatis, rucola, salladslök, örter, salt, peppar, olivolja och citronsaft till salladen.
Servera biffen med sallad och yoghurt.