
Nöttunga
Tunga tillhör djurets inälvor och del av klassisk svensk husmanskost. Ett utmärkt exempel på hur man tar tillvara hela djuret.
Tunga tillhör djurets inälvor och del av klassisk svensk husmanskost. Ett utmärkt exempel på hur man tar tillvara hela djuret.
Ytterlåret är en lång och grov muskel som sitter på utsidan av nötdjurets bakben. Denna detalj är rik på bindväv, är ganska grov men har en låg fetthalt. Därför blir ytterlåret som bäst vid långsam tillagning i gryta eller ugn.
Bringfästet är en del av den tunna muskeln som kallas för mellangärdet och som sitter innanför och under revbenen på nötdjuret. Den kan delas upp i inre och yttre bringfäste. På engelska kallas yttre bringfästet för outside skirt. På spanska kallas det för ”faja” (bälte).
Rostbiffsspegel är en platt, mager och mör styckningsdetalj som sitter på undersidan av rostbiffen.
Om oxsvansen tillagas långsamt och med rätt ingredienser ger den rätter som är enormt djupa i smaken, med kött som nästan faller sönder och med simmig märgrik sås.
Revbensstek eller short ribs på engelska är en smakrik och spännande detalj som passar utmärkt att grilla.
Rostas är en styckningsdetalj som kommer från den mindre och mörare muskeldelen av rostbiffen på nötdjuret.
Rostbiffen är väl själva sinnebilden för en söndagsstek, vare sig man tänker på en brittisk roast beef med Yorkshire pudding eller en fransk rostbiff med rosa inre och mängder av ugnstekta rotsaker.
Rostlock med kappa, också kallad picanha, är rätt okänd till namnet, men den är väl använd, inte minst till restaurangernas grytor och stekar.
Oxkind har under senare år blivit en inneråvara på ambitiösa krogar där den serveras långsamt tillagad, brässerad eller kokt. Ofta med rejäla doser av rödvin och örter och vitlök.
Njure hörde i allmogehemmen till den innanmat som ingick i hackemat eller användes till pölsa. Den kan även tillagas hel eller delad.
Märgben är helt enkelt ben, oftast från nötdjurets övre ben och lår, där den mjuka kärnan inuti benet – märgen – är kvar.