Trendrapport: Moon Juice, levande protein och tillsatscoctail

Varför i hela friden krånglar vi till det när det gäller vad som är bra mat? Ständigt nya rön, dieter och kvällspressrubriker. Frågan fick svar när jag häromdagen lyssnade till eminenta framtidsspanaren Ingela Stenson som visade en rykande färsk trendrapport med fokus på USA.

Mat är inte bara mättnad, varken där eller här. Mat är: ideologi, medicin, träning, skönhet, funktion, njutning och klimatfaktor. Och inte minst – statusmarkör. Inte konstigt då om vi går vilse i jakten på bästa maten. För vad som är bra mat definieras av vilka problem vi vill att maten ska fixa. Det finns livsmedel som marknadsförs som lösningen på i princip vilket problem som helst.

Mat är: ideologi, medicin, träning, skönhet, funktion, njutning och klimatfaktor. Och inte minst – statusmarkör. Inte konstigt då om vi går vilse i jakten på bästa maten.

Ingelas spaning innehöll flera intelligenta analyser men jag tänkte bara dela de kanske mest udda produktspaningarna med er. För att de är roliga. Och provocerande också, i alla fall om du har samma syn som mig på mat och hälsa. Det vill säga att det är dumt att krångla till det.

Klunka dig frisk, vacker och smart?

Moon Juice är en serie som får statuera exempel på trenden med drycker som lovar lösa det mesta. Hör bara här: Stress & Anxiety Tamer. Brain Power. Hangover Helper. Injury Recover. Jaha, bara att klunka i sig och vänta på det magiska resultatet (och då syftar jag inte på effekten på betalkortsräkningen..)? I samma stund minns jag att jag redan sett reklam i Stockholm om en alkoholfri dryck som ”minskar din stress”. Hur sjutton då..? Påminn mig att kolla upp det där!

Levande protein på burk

De flesta i USA gillar kött men vegantrenden är en ny kategori som blinkar vilt av dollartecken just nu. Vad marknadsförs istället för animalier? Till stor del produkter som ska likna kött till utseende och konsistens.

Samtidigt är proteintrenden fortsatt stark. Protein är ju som bekant något vi blir både mätta och starka av. Högvärdigt protein, alltså sorten som är lätt för kroppen att ta upp finns i mat som kommer från djurriket. Men när industrin vill locka konsumenten att istället köpa processade alternativ blir utmaningen att sälja in det som nåt konsumenterna känner igen och upplever som naturligt. I denna kategori kan man hitta ”vegetariskt bacon”, ”kycklingfria strips” och ”levande protein” på burk. Den sistnämnda innehåller ”sprouted rice protein – whole body nourisher”. Så om man groddar ris får man protein som när min kropp? Om det låter vettigt får var och en själv avgöra.

Protein är ju som bekant något vi blir både mätta och starka av. Högvärdigt protein, alltså sorten som är lätt för kroppen att ta upp finns i mat som kommer från djurriket. Men när industrin vill locka konsumenten att istället köpa processade alternativ blir utmaningen att sälja in det som nåt konsumenterna känner igen och upplever som naturligt.

Så – just när foodies tröttnat på surdegskulturer som pyser över och klättrar ut ur kylen kommer nya burkar med så kallat levande innehåll. Överhuvudtaget menar Ingela Stenson att allt som kallas levande föda är jätteinne i USA. Jag kommer osökt att tänka på kompisens filmsnutt på förrätten från världsberömda restaurangen Noma i Köpenhamn: en krypande liten räka. Att slukas levande alltså. Han sa aldrig om det kittlade dödsskönt i kistan.

Tillsatscoctail

De så kallade köttersättningarna säljs i förpackningar som signalerar renhet, hälsa och naturlighet. Men ofta innehåller produkterna många tillsatser. Konsistensen och smakupplevelsen måste ju fixas till i det som ska likna kött och det är inga enkla processer. Amerikanska konsumenter har inga problem med tillsatserna berättar Ingela Stenson. Hos svenska konsumenter är det däremot inte populärt. Men det är ju inte alltid lätt att hinna granska alla nyheter innan de hamnar i varukorgen och vi lär nog se flera av dessa produkter i affärerna framöver.

Nä nu..

.. går jag och tar mig en macka. Rostat rågbröd med småsmält smör, en tunn skiva skånsk spickeskinka och så saftig solmogen tomat. Jag blir knappast smartare eller snyggare men gu´ vad gott det ska bli!

Scroll to Top