Har ni börjat känna av julhetsen än?

The more the merrier

Har ni börjat känna av julhetsen än? I mitt hus ligger vi forfarande ganska lågt. Det enda jag ska försöka göra till helgen och första advent är att få ner ljusen i adventsstaken men även sätta upp ett helt gäng med julstjärnor. När det gäller just julstjärnor så jobbar jag enligt konceptet ”The more the merrier” och har minst åtta stjärnor i olika färger och storlekar i mitt vardagsrumsfönster. Jag älskar att hänga dem lite huller om buller på olika nivåer och de brukar sitta uppe långt in i februari.

Vi har valt att vara lite mer återhållsamma med de övriga juldekorationerna på grund av att min yngste son Åke fyller år i december. Det är också en anledning till att vi inte heller börjar nalla på julmaten än utan smaskar vidare på vår helt vanliga höst- och vintermeny ett tag till.

Brysselkål – en stor favorit

Därför tänkte jag börja med att bjuda på en riktig favorit, nämligen brysselkålen. Det är en sorts kål som man antingen älskar eller hatar. Har man ätit sönderkokad, tråkig brysselkål är det inte konstigt att man inte gillar den. Men lova mig att du ger den ytterligare en chans, för när man tillagar den på rätt sätt är den vansinnigt god. Idag tänker jag nämligen bjuda mina människor på en riktigt god pastarätt från en av mina första kokböcker. Vi kallar den rosenpasta eftersom rosenkål är ett lite tjusigare ord för just brysselkål.

Skala och rensa dina små kålhuvuden och skär dem i halvor. Bryn dem sedan långsamt i en rejäl klick smör och en skvätt olja på medelhög värme. När de fått en gyllenbrun yta och är lite lagom mjuka så lägger du dem åt sidan och slänger istället ner 2 gula, fint skivade lökar samt 2 fint hackade vitlöksklyftor i pannan och gör samma sak med dem. När allt är härligt gyllene och följsamt lägger du tillbaka brysselkålen häller på en skvätt sherryvinäger i pannan (går nästan lika bra med vitvinsvinäger). När det pyst färdigt smakar du av med salt och svartpeppar från kvarnen och till sist häller du även ner en generös skvätt grädde. Medan du kokar valfri pasta enligt beskrivning skall grädden koka ner på låg värme. När pastan är klar lägger du ner den i stekpannan och föser runt den. Blanda ordentligt – grädden ska bara vara som ett kladdigt brynt täcke runt pastan, löken och brysselkålen. Om man vill kan man krydda den här rätten med lite härligt knaperstekt bacon samt ohemula mängder av riven parmesanost.

Pasta med brysselkål eller rosenkål då!

Jag tillhör dem som älskar brysselkål och vill gärna att ni skall göra det också. Prova denna pasta. Den är god, jag lovar!

6 portioner:

4 vitlöksklyftor, fint hackade
2 lökar, fint strimlade
250 gram färsk brysselkål, rensade och skurna i halvor
250 gram fint hackad bacon eller sidfläsk
2 dl grädde
massor av svartpeppar
salt
en nypa socker
600 gram tagliatelle
2 rejäla nävar grovt riven parmesan

Ta fram din stora stekpanna, ner med en klick smör och en skvätt olja. När smöret tystnat ska vitlök, lök, brysselkål och sidfläsk ner i värmen och få färg. När snittsidan på brysselkålen är gyllenbrun sänker du värmen till låg och häller på grädden. Låt nu det hela puttra tills grädden kokat ner och blivit tjock och god och pastan är färdigkokad. Häll av vattnet – men spars lite av pastavattnet. Lägg nu ner pastan i stekpannan och blanda ordentligt. Behöver du mer vätska häller du på lite pastavatten i taget. Se till att pasta blir kletig av såsen. När du är nöjd strör du parmesan över och serverar.

Smaklig spis!

Scroll to Top