Snart dags för Chark-SM 2018

Det är mindre än en månad kvar till den stora branschdagen Chark-SM och nu har alla tävlingsbidrag blivit bedömda. Svenskt kött kommer att finnas på plats tillsammans med Svenskmärkning på den stora Charkdagen och prisutdelningen i Göteborg den 8 november.

I veckan som gått har cirka 700 tävlingsbidrag bedömts av ett 40-tal särskilt utvalda domare i den stora kvalitetstävlingen Chark-SM som arrangeras vart annat år. Det var totalt 55 olika företag som skickade in sina kvalitetsprodukter för bedömning i 17 klasser. I varje klass kommer en svensk mästare att koras som bedöms hålla extra hög kvalitet.

Den stora Charkdagen och prisutdelningen sker den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg På Prisutdelningen av de 17 Svenska Mästarna, 2 hedersutmärkelser och kvalitetsstämplarna i guld, silver och brons sker den 8 november då hela charkbranschen möts i Eriksbergshallen i Göteborg. Svenskt Kött som sponsor kommer givetvis vara på plats i Göteborg och med oss har vi Svenskmärkning som kommer prata om märkningen Kött från Sverige.

Tips på recept med charkuterier

Efter Chark-SM 2016 bad vi kocken Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, att ta fram recept på sina favoriter bland de produkter som blev Svenska Mästare. Resultatet blev fantastiskt goda rätter som visar på bredden i hur man kan använda charkuterier i matlagning.

Recepten

Bakad morot med isterbands-strössel och ancho-majonnäs, isterbanden som användes i den här rätten var Wiktor Olssons isterband som vann klassen isterband 2016.

 Vindelnrökt fläskkarré i tunnbröd med bakat äpple och senapsmajonnäs, Thomas Sjögren kommer själv från Vindeln och den här rätten är en variant på hans barndoms favoritmatsäck som var gjord på just vindelnrökt fläskkarré. Fläskkarrén vann klassen rökta helköttsprodukter 2016.

Bakad hälleflundra med ragu på Pusta-korv och paprika, en härlig varmrätt med fisk och en ragu på Pusta-korv från Tulip som vann klassen kryddiga korvar 2016.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top