Vinnarna i Chark-SM 2018

För tionde gången har Sveriges bästa charkuterier  korats i Chark-SM. Sjutton SM-mästare utsågs och två hedersutmärkelser delades ut på Eriksbergshallen i Göteborg den 8e november.
Vindelnrökt fläskkarré i tunnbröd med bakat äpple och senapsmajonnäs

Den 8:e november utsågs vinnarna i Chark-SM 2018 på Eriksbergshallen i Göteborg. Sveriges bästa julskinka görs av Björk & Co för andra gången i rad och även Vindelns Rökeri försvarade mästartiteln med sin rökta fläskkarré. 2016 tog Thomas Sjögren, Årets Kock 2015 fram ett recept på Vindelns rökta fläskkarré i tunnbröd för Svenskt Kötts räkning. Jokkmokks Korv & Rökeri som med inspiration från Italien satsat på lufttorkade produkter blev storvinnare med tre SM-titlar för sin Bresaola, sin Salami fänkål och sin Lavkokt skinka.

Motiveringar

Hedersutmärkelse Bästa Ekologiska produkt

HKScan – Kallrökt Korv Ekologisk
En vacker korv med god syrlig smak som växer.

Hedersutmärkelse Årets Smakförnyare

Nyhléns Hugosons – NH Grovmald grillkorv Lingon & Granskott

Vältillverkad grovmald grillkorv där man tagit intryck från det nordiska skafferiet. Det är karaktäristiska smaker som väl  harmonierar med produkten.

55 företag har skickat in ca 700 charkuterier som tävlade i 17 olika produktklasser. Charkuteriernas kvalitet bedöms enligt tydliga kriterier och av en kunnig domarpanel.

Listan över Svenska mästarna i varje klass:

Falukorv: Nordchark i Luleå med Falukorv Basturökt

Köttbullar och hamburgare: Nacka Köttprodukter med Högrevshamburgare e-c kappa

Julskinka: Björk & Co med Julskinka, kokt

Kokta helköttsprodukter: Jokkmokks Korv & Rökeri med Lavkokt skinka

Rökta helköttsprodukter: Vindelns Rökeri med Vindelnrökt Fläskkarré

Lufttorkade/Kallrökta hela köttprodukter: Jokkmokks Korv & Rökeri med Bresaola

Klassiskt kryddade korvar: Helmut Walch Charkuteri med  Frankfurter

Milt kryddade korvar: Lindvalls Chark med Viltkorv med prästost

Starkt kryddade korvar: KLS Ugglarps/Charkprodukter med Charkprodukter Jalapeno/cheddarkorv

Grillkorv skinnfri: Lindvalls Chark med Högrevskorv

Isterband: Atria Sverige med Charkdelikatesser Gammaldags Isterband

Kallrökt torkad korv: Jokkmokks Korv & Rökeri med Salami fänkål

Rökt påläggskorv: HKScan med Läckökorv

Pastej och sylta: Per i Viken Chark med Leverpastej

Traditionell chark: Vaggeryds Chark med Pölsa

Bacon och rökt sidfläsk: Signal & Andersson Charkuterifabrik med Bacon

Färskkorv: J. Pettersons Chark med Färskkorv Västerbottensost

Den kompletta listan över alla guld, silver och bronsmedaljörer finns här.

Aktuellt

Rulla till toppen