Lyxig nyårsmeny av Desirée Jaks – Årets Kock 2023

Behöver du inspiration till nyår? Här är en lyxig nyårsmeny av Desirée Jaks men samtidigt prisvärd och i säsong.
Lyxig nyårsmeny av Desirée Jaks

Vill du servera en riktigt lyxig meny med svenskt kött komponerad av Årets Kock till nyår? Här är en fyrarätters nyårsmeny av Desirée Jaks, vinnare av Årets Kock 2023 – SM i professionell matlagning. Den är lyxig och supergod med fina svenska råvaror och svenskt kött. Det bästa av allt – den gör inte ett stort hål i plånboken!

Snart lämnar vi 2023 bakom oss och ser fram emot det nya året 2024. Året som gått har varit påfrestande för hushållsbudgeten med ökade kostnader på alla fronter. Även om det är mindre pengar kvar i plånboken vill vi gärna sätta guldkant på tillvaron och lyxa till det lite extra till nyår. Därför är oxfilé på nyår så populärt – den dyraste styckdetaljen på djuret. Oxfilé i all ära, men med hjälp av ett riktigt proffs kan du servera en meny som är riktigt lyxig vad gäller smak och upplägg men som inte kostar skjortan. Vinnaren av Årets Kock 2023 , Desirée Jaks, är en fena på att ta vara på hela djuret och är väldigt förtjust i griskött vilket avspeglas i menyn hon har komponerat för nyår. Menyn är gjord på detaljer som fläsklägg, innanlår av lamm och fläskkotlett och givetvis är köttet svenskt!

“Jag inspireras alltid av säsong och försöker tänka på vad som finns att tillgå i den stunden man ska laga rätten. Jag tycker det är härligt att jobba med gris och valde att jobba med gris när jag sökte in till Årets Kock med min kvalrätt, det är också den rätten som är inspiration till huvudrätten i menyn. I nyårsmenyn finns också snacks av fläsklägg och en tartar 50/50 på lamm och lök vilket gör den snäll mot plånboken. Så avslutar vi med det godaste jag vet och det är att äta dessert ur en skål – parfait tillsammans med blåbär och lite mandelkaka som får upp krispet i deserten.” säger Desirée om var hon hämtat inspiration till nyårsmenyn.

För Desirée är det en självklarhet att använda svenska råvaror i säsong vilket i hennes meny visar sig genom att den innehåller svenskt kött samt mycket lök, kål och svamp. Det som inte är i säsong är lätt att hitta i frysdisken – exempelvis spelar svenska blåbär en stor roll i efterrätten.

Nyårsmeny av Desirée Jaks med fyra rätter

Kroketter på slarvsylta med pepparmajonnäs

“När man dricker bubbel vill man ju alltid ha lite tilltugg och det ska gärna vara krämigt och fett. Det finns ju inget bättre än fläsklägg som är både krämigt och fett. Den här lilla kroketten är inspirerad av den klassiska smakerna i rätten fläsklägg med rotmos – senap, mycket pepparsmak och fläsklägg.” – Desirée Jaks

» Här hittar du receptet

“Vi är jätteduktiga på att laga tartar på nöt, men den här är gjord på svenskt lamm för att öka variationen. Jag har använt hälften lök och hälften lamm i den här rätten. Lök i olika varianter och texturer, lammköttet och så en ostkräm som binder ihop rätten.” – Desirée Jaks

» Här hittar du receptet

Kotlett av svensk rapsgris, grönärtkräm, sauterad kål, örtsmör & rosmarinsky med ärtor & svamp

“Kotlett av svensk rapsgris, man kan säga grisens biff så låter det lite lyxigare. Det här är en variant av min kvalrätt för Årets Kock. Då hade jag lite somrigare smaker men nu har jag gjort en variant av sådant som alltid finns att tillgå under vintern. Det är kål och svamp och sen får man inte glömma att det finns mycket gott i frysen så gröna ärtor spelar en stor roll i rätten.” – Desirée Jaks

» Här hittar du receptet

Mandelkaka med blåbärskompott, gräddparfait & oxalis

“Det finns ju tusen olika efterrätter men jag utgår alltid från att det ska ätas ur en skål. Den här efterrätten består av blåbär – som är så gott och svenskt det bara går – på det en mandelkaka och gräddparfait. Sen kan man ta en stor sked och gräva djupt.” – Desirée Jaks

» Receptet hittar du här

» Mer inspiration som kommer göra din nyårsafton lyckad hittar du här!

Aktuellt

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Var kommer maten ifrån?

Var kommer maten ifrån?

Att ha mat på bordet är något vi i Sverige ofta tar för givet. Men var kommer maten ifrån och vilka ansträngningar ligger bakom produktionen?

Serverar din kommun svensk mat?

Serverar din kommun svensk mat?

Många av oss tänker på att köpa hem svensk mat i största möjliga mån, men hur är det i de offentliga måltiderna? Serverar din kommun svensk mat?

Rulla till toppen