Godaste nyårsmaten av Thomas Sjögren – Årets Kock 2015

Thomas Sjögren har tagit fram tre helt nya nyårsrecept i ett samarbete med Svenskt kött. Valet föll på just för nyår lite udda val av styckningsdetaljer av nötkött, kombinerat med moderna friska smaker.
Thomas Sjögren

– Det är en blandning av moderna smaker i enkla recept som passar både till vardag och till fest. Med lite ovanliga råvaror kanske, säger Thomas, som själv helst firar nyår med goda vänner och champagne.

Vilken är din favoritdetalj av nötkött?

– Lägg eller kind, som långkok och grytor är fantastiskt på vintern, på sommaren grillar jag gärna en entrecote.

Nyår med glacerad oxkind, stekt biff med rostad märg eller tartar på kalvinnanlår

Thomas har valt att ta fram tre separata rätter som kan vara huvudrätter eller förrätter och gärna kombineras med andra rätter i en buffé eller flerrättersmeny på nyår. Friska smaker i grönsakerna kombineras med djup i smaken av oxkind och biff med rostad märg och fräschören i en råbiff.

Vill äta med gott samvete

Thomas Sjögren bor i Stockholm men har sina rötter i Göteborg och Norrland, där han också utbildade sig två år på hotell- och restaurangutbildningen på Östra Gymnasiet i Umeå, och tredje året på Sjöintentdent-utbildningen i Göteborg. Han värnar om svenska råvaror.

– Jag väljer svenskt kött för att vi har den bästa djurhållningen i världen och för att jag vill äta med gott samvete. Det är viktigt att använda svenska produkter både ur miljö- och ett etiskt perspektiv för att öka respekten för råvaran, säger Thomas.

Stort att bli Årets Kock

Thomas Sjögren blev Årets Kock 2015 i februari och har en bakgrund som kock i Göteborg på bland annat Swedish Taste, 28+ och Thörnströms Privata Rum. Om att vinna tävlingen, sa Thomas så här till Göteborgsposten:

– Att få ställa upp och tävla i en så här stor tävling är fantastiskt roligt och något jag drömt om sedan jag var liten. Det känns jättestort, sa Thomas Sjögren. 

Namn: Thomas Sjögren
Ålder: 24
Bor: Stockholm
Familj: Bor med sambo Charlotta i Stockholm. Resten av familjen bosatta i Norrland och Göteborg.
Favoritmat: Blodpudding med fläsk, lingonsylt och iskall mjölk.
Det visste ni inte om mig: Jag har aldrig varit i Frankrike…

Juryns motivering löd: ”Med välbalanserade fisk- och skaldjurskompositioner med stor respekt för huvudråvarorna. En välkomponerad lammrätt där vinnaren hanterat huvudråvaran på bästa möjliga sätt med personliga kombinationer.” 

– Hur ser framtiden ut för dig. Vad händer efter året som Årets Kock 2015?

– Jag kommer fortsätta att laga mat, som frilans, och ser fram emot en något mindre hektisk period.

Aktuellt

Rulla till toppen