Emelie Johanssons nyskapande griljeringar till julskinka

Hur tänker du griljera din skinka i år? Med en oväntad japansk touch, traditionellt senapasgrillad, med apelsin eller med rostad lök? Emelie Johansson har tagit fram fyra skinkrecept med tillbehör för Svenskt kött.

2012 utsågs Emelie Johansson till såväl årets kockelev som årets östgötakock. Nu jobbar hon på 19 Glas men från nästa år är hon lunchansvarig på Tårtkompaniet, också det i Stockholm, som hon har flyttat till från, som hon säger, landet. Hon gick gymnasiet i Mjölby.

Emelie har satt ihop fyra spännande recept med griljerad skinka som nu finns här på svenskt kötts hemsida. Det mest överraskande receptet är gjort med miso (jästa sojabönor), nori, (tunna blad av alger), panko (japanskt ströbröd), korianderfrön, sesamfrön samt fransk senap.

Hur kom du på att använda japanska ingredienser till en skinkgriljering?

-Jag var i Japan i september och har också en japansk kompis som jag ofta lunchar med. Det var roligt att göra någonting helt nytt men det finns också likheter mellan det japanska och svenska köket. Miso och senap liknar varandra och blandningen sött och salt finns i båda köken.

I ett annat av recepten använder Emelie rostad lök. Det kom hon på efter att ha funderat på vad man kan ersätta ströbröd med. Hon tycker att rostad lök är en underskattad produkt som främst kopplas samman med gatukök.

Men trots att Emelie experimenterar med många smaker är hon själv traditionell. Hon gillar kombinationen senap och ströbröd men också receptet där hon har använt apelsin.

Grönkål är ett favorittillbehör som Emelie har valt att bjuda på till den mer traditionella griljeringen med senap. I den här varianten med mandel och päron är grönkålen mer krispig än som annars är vanligt på julbordet. 

Här är Emelies alla skinkrecept:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email