Svenskt kontra utländskt kött

Vad är det som avgör när vi väljer kött i affären?

Efter att ha diskuterat med många vänner har jag oftast fått höra detta resonemang: Köttet ligger i förpackning, ser exakt likadant ut men det ena är någon tia billigare och kommer ifrån Danmark eller Tyskland. Ja, då väljer man det billigaste om man inte vet om de skillnader i djurhållningen beroende på vilket land köttet kommer ifrån.

Jag har själv varit där och jag förstår dem. Vad är det då som brister? Jo självklart är det kunskapen. Det bästa sättet att sprida kunskap på är att diskutera och informera, sätta saker i perspektiv så att folk förstår, att få dem intresserade helt enkelt.

Det bästa sättet att sprida kunskap pÃ¥ är att diskutera och informera…

Jag tänkte ta upp de största skillnaderna i djurhållningen mellan EU och Sverige så att ni kan diskutera med era vänner. Informationen kommer från LRF och Svenskt Kött.

I Sverige har vi lag på att grisarna ska ha tillgång till strö av något slag och helspalt är inte tillåtet. Övriga länder har inget krav på strö och helspalt är tillåtet. Halmen, som vi använder som strö på Råbro, är bra sysselsättning för grisarna och de kan även äta den. För suggorna är det bra för deras naturliga instinkt vid grisning, att bädda till de nyfödda och det kan även hjälpa till att förebygga magsår.

I EU är det tillåtet att kupera svansarna för att förebygga svansbitning, dock har vissa länder bara tillstånd vid behov. I Sverige är detta förbjudet. Kupera svansen betyder att man kapar av den.
Vi har större utrymme per gris/sugga än resten av EU. Detta för att grisarna ska kunna leva så naturligt som möjligt för att må så bra som möjligt. EU tillåter viss fixering av suggor, i Sverige är detta förbjudet.

Detta var fem skillnader, som gör stor skillnad för grisarnas välmående. Diskutera mera och sprid därmed intresset för det svenska köttet.

Rulla till toppen