Senapsbakad och ölkokt saltrulle

Från Tolånga Gård kommer här ett recept på saltrulle kokt i öl och sedan griljerad med senap. Ett spännande komplement till den klassiska julskinkan.

Ingredienser

1 ½ −2 kg nötrulle, uppbunden

½ dl nitritsalt

1 msk socker

1 liter vatten

Öllag:

5 dl öl

5 dl vatten

1 lök, klyftad

3 vitlöksklyftor, krossade

2 msk senap

3 cm ingefära, krossad

Griljering:

2 msk grovkornig senap

2 msk äppelmos

½ citron, finrivet skal

1 vitlöksklyfta, pressad

1 äggula

1 msk olivolja

Gör så här

Saltning:
Blanda samman salt, socker och vatten så socker och salt löser sig. Lägg rullen i en plastpåse. Häll på rimlagen, sug ut luft och knyt igen. Lägg i kylskåp och låt rimma 2−3 dagar.

Öllag:
Lägg öl, vatten, lök, vitlök, senap och ingefära i en kastrull. Koka upp, sänk värmen till medel och sjud 5 minuter. Lägg sedan i rullen, lägg på lock och sjud på medelvärme i 3−4 timmar.
Känn efter med en gaffel så att rullen är mör rakt igenom. Innertemperaturen ska vara 80°. Ta av kastrullen från värmen och låt rullen svalna i lagen. Låt den gärna ligga över natten.

Griljering
Värm ugnen till 225°. Ta upp rullen ur lagen och lägg den på ett ugnsgaller med en plåt under. Blanda samman senap, äppelmos, citronskal, vitlök, äggula och olivolja. Pensla rullen med senapsblandning och ställ in den i ugnen 10−15 minuter, eller tills senapsgriljeringen fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

Servering:
Skär upp rullen i tunna skivor. Servera den exempelvis på en skiva vörtbröd med exempelvis lite gräddkokt svartkål och syltad rödlök.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

FLER RECEPT

Scroll to Top