Fylld lammstek med basilikasås och bulgur
Ingredienser
8 portioner
1 kg benfri lammstek
1 rödlök, hackad
½ dl färsk timjan, finhackad
4 vitlöksklyftor, hackade
salt och malen vitpeppar
Bulgur med grönsaker:
8 dl bulgur
2 ½ liter vatten
salt
200 g grön zucchini, fintärnad
150 g gul zucchini, fintärnad
250 g aubergine, fintärnad
2 röda paprikor, tärnade
2 rödlökar, skivade
½ dl olivolja
3 lime, saften
salt och malen svartpeppar
2 färska rosmarinkvistar, repade och hackade
Sås:
6 dl kalvbuljong
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 kruka färsk basilika
10 persiljestjälkar
salt och malen vitpeppar
Till garnering:
2 lime, klyftade
Gör så här
Värm ugnen till 175°.
Blanda samman rödlök, timjan och vitlök. Gör ett snitt i köttet, fyll med blandningen och krydda med salt och peppar. Bind ihop med bindgarn. Stek till innertemperatur 70°, ca 1 ½ timme. Låt sedan köttet vila i folie ca 15 minuter.
Bulgur med grönsaker:
Koka bulgurn i saltat vatten 12 minuter under lock. Fräs grönsakerna i olja, rör ner bulgur och limesaft. Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Sås:
Koka upp buljongen, red med mjöl blandat med grädde och sjud 5 minuter. Tillsätt basilika och persilja. Mixa med stavmixer tills såsen är slät. Krydda med salt och peppar.
Skär upp köttet i skivor och garnera med lime. Servera med bulgur och sås.