Nöttalg

Talg och njurtalg används som fett i matlagning och bakning. Nöttalg har en mild smak och kan med fördel användas som stekfett.

Talg är ett samlingsnamn på det fett som finns hos idisslare, exempelvis säga kor och får. Talgen produceras i talgkörtlarna, som finns i läderhuden.

Tillagning

Eftersom talg har en hög andel mättat fett tål det höga temperaturer i stekpannan. För att kunna använda talgen till stekning behöver man först smälta det. Skär först bort eventuell bindväv eller strimmor av kött som kan finnas kvar på fettet, skär det därefter i tärningar som får smälta i en tjockbottnad gryta på svag värme eller i hett vattenbad. Sila det varma, flytande fettet genom en metallsil och förvara det i väl rengjorda glasburkar med lock i kylskåp. Man kan även smälta det tärnade fettet i en gryta i ugnen på svag värme (100 grader).

Njurtalg

Njurtalg är en självskriven ingrediens i klassisk engelsk julkaka, Christmas pudding, som enligt traditionen ska bakas i slutet på november och sedan mogna fram till jul. Njurfett ingår även i pajskalet som omger den brittiska klassikern ”steak and kidney pudding”, här bidrar det till att pajskalet blir frasigt och fint.

Vissa äldre recept på chili con carne från Texas börjar med att man ska fräsa malt njurfett i grytan och sedan fortsätta med köttfärs, chilipeppar, kryddor och vatten. Innan man använder njurfettet ska man skära bort allt som inte är rent fett.

I butiken

Talg kan beställas i butiker med manuell köttdisk.

» Njut gärna av lite långläsning om talg hos White Guide

Alla styckningsdetaljer av nöt

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat