Provsmaka svensk rödbrokig mjölkko på Årets Kock

28-29 september går finalen i Årets Kock 2018 av stapeln i Kungliga Tennishallen. Svenskt Kött kommer att vara där i Från Sveriges monter och bjuda på smakprov av svensk rödbrokig mjölkko. Rätterna är signerade Thomas Sjögren och Andreas Hedlund.
mark- och resursanvändning

På Årets Kockfinalen i Kungliga Tennishallen kommer vi tillsammans med Från Sverige bjuda på smakprov av SRB, svensk rödbrokig mjlökko. Tre olika rätter som Thomas Sjögren och Andreas Hedlund har komponerat.

På fredagen 28 september har vi Thomas Sjögren, vinnare Årets Kock 2015, med oss i montern. Thomas har komponerat en rätt i två varianter. Det är tartar på innanlår med syltad kålrabbi och dragonemulsion och en vegetarisk variant där tartaren görs på säsongen svamp.

På lördagen 29 september står Andreas Hedlund, vinnare Årets Kock 2002, i vår monter och bjuder på två olika rätter av SRB. Den ena rätten är rostbiff med lingon-BBQ och sellerislaw och den andra rätten är en rökig gryta på bog med äppel- och senapscreme och pepparrotskål.

Svensk rödbrokig – klimatsmart och gott

Svensk rödbrokig mjölkko har på senare tid blivit efterfrågat som ett riktigt premiumkött bland Sveriges kockar. På Exceptionell Råvaras Smakmöte 2017 var det en biffstock från sjuårig mjölkko av just rasen SRB som fick högsta poäng i kategorin nötkött, och var 0.05 poäng ifrån den högsta utmärkelsen Exceptionell Råvara. Johan Jureskog är en kock som vurmar för den svenska mjölkkon så pass att hans hamburgerrestaurang Jureskogs bara serverar kött från mjölkkor i sina hamburgare.

Att kött från mjölkkor och då i synnerhet SRB blir så gott har en logisk förklaring. Köttet har naturligt mera fett insprängt i musklerna vilket ger ett mer marmorerat kött som därmed blir rikt på smak eftersom mycket av köttsmaken sitter i fettet. När korna efter sin tid som mjölkkor går till slakt är de ungefär 5-6 år gamla och även åldern spelar in då kött från äldre djur har mer smak.

Kött från mjölkkor och deras kalvar ger 35-50 procent lägre utsläpp av klimatgaser jämfört med specialiserad nötköttsproduktion. Orsaken är att mjölkkorna producerar både kött och mjölk och att deras klimatpåverkan fördelas lika mellan mjölken och köttet.

Om Årets Kock

Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Tidigare har det varit ett evenemang för branschen men sen förra året är även allmänhet inbjudna.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top