Inspireras till midsommarens grill av Sofia Henriksson

Behöver du inspireras till midsommarens grill? Här är fyra recept av Sofia Henriksson med härliga svenska smaker och råvaror.
Inspireras till midsommarens grill av Sofia Henriksson

Nu har du chansen att inspireras till midsommarens grill av Sofia Henriksson, vinnare av Årets Mästerkock 2020.

Vad som äts på midsommarlunchen är för väldigt många givet, men vad som ska grillas senare på kvällen är inte helt självklart. Vet du vad du ska lägga på grillen till midsommar? Har du inte bestämt dig än kommer här fyra recept som Sofia Henriksson tagit fram för Svenskt Kötts räkning lagom till midsommar. 

Sofia Henriksson är matkreatören och kokboksförfattaren som vann Årets Mästerkock 2020 och kom trea i decenniets mästerkock. Förutom att hon har skrivit kokböckerna Always hungry och Mina favoriter så inspirerar Sofia med sin matlagning på instagram.  

Med inspiration av svensk sommar och svenska råvaror har Sofia tagit fram fyra olika recept som passar perfekt till midsommarkvällens grill, givetvis går de bra att grilla vilken sommarkväll som helst. Eller dag för den delen. Hon har använt sig av svenska råvaror som är i säsong just nu som till exempel rabarber, färskpotatis och ramslök. 

Vad är det viktigaste för dig när det kommer till midsommarmat? 
Det viktigaste för mig när det kommer till midsommarmat är att det ska vara sharefood-känsla! Både att det går att laga tillsammans, gärna utomhus framför till exempel grillen och att det ska gå att njuta av hela kvällen. Jag väljer gärna också råvaror i säsong för vi har ju så härliga råvaror under sommarmånaderna i Sverige och man vill ju passa på att verkligen ta vara på det.  
 
Vad lägger du på grillen till midsommar? 
Allt. Skämt åt sido så tycker jag faktiskt inte att det finns något som inte passar på grillen. Jag grillar gärna allt ifrån grönsaker, till flankstek och såklart en fin bit entrecote. Det är ju svårslaget med spett på grillen också, det blir både enkelt och lätt att anpassa efter allergi och smak.  
 
Hur brukar du tänka du när du väljer råvaror? 
Jag vill välja råvaror i säsong, då smakar de som allra mest och är också mer klimatsmart! Det är ju så härligt när det finns sparris, färskpotatis och svenska tomater att köpa – så det gäller att passa på. Det bästa med recepten som jag har gjort är att de också går att kombinera. Den ena såsen med en annan sallad och så en god köttbit till det. Perfekt att anpassa helt enkelt efter det du hittar i butiken den dagen.  
 
Vad inspirerade dig när du skapade recepten? 
Sommar, svensk sommar när den är som bäst. Jag äter helst alla dagens mål utomhus på sommaren för det blir ju så mycket godare. Jag ville verkligen ta tillvara på de underbara svenska råvarorna vi har med svenskt kött och på så sätt få den godaste rätten.  
 
Vilken är din favorit av dessa fyra recept? 
Måste jag välja? Hm, tacosen är svårslagna! Men lammspetten är en favorit också, så mycket smak och känns lyxiga! 

Sofias midsommarrecept

Aktuellt

Djuren räddar skörden

Djuren räddar skörden

Ett ostadigt sommarhalvår ger sämre skörd. Det som räddar skörden då är djuren så bönderna kan få ersättning för grödor som vi människor ratar.

Scroll to Top