Hur får man en billigare jul?

Hur får man ihop budgeten med att både välja svenska råvaror och samtidigt få en billigare jul?
Hur får man en billigare jul?

Inför den här julen är omvärlden mer annorlunda än den varit på länge i Sverige. El och bensin är dyrt, räntorna stiger och priset på mat har blivit högre. Frågan många ställer sig är – Hur får man en billigare jul?

Livsmedelsföretagen har i tio års tid gjort en julundersökning där man frågar konsumenter om julmat. Frågorna som ställs handlar om vad som är viktigast med julmaten och vilka julrätter som är ett måste på julbordet. De senaste fem åren har det viktigaste varit att julmaten är svensk, men i år delas förstaplatsen med att maten inte får vara för dyr. Förra året var det näst viktigast att maten håller extra hög kvalitet, men det har sjunkit ner till en tredjeplats i år.

Vad är det viktigaste med julmaten?

Att maten är svenskproducerad | 38%
Att maten inte är för dyr | 38%
Att maten håller extra hög kvalitet | 27%
Att det går snabbt och enkelt att förbereda julbordet | 26%

Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet?

Julskinka | 25%
Janssons frestelse | 17%
Lax | 9%
Sill | 9%
Köttbullar | 9%
Revbensspjäll | 4%

Hur gör man då för att få en billigare men också svensk jul?

Det är tydligt att vi helt enkelt inte kommer att ha råd med ett allt för dyrt julbord, samtidigt som vi helst inte vill tulla på att maten är svensk. Men var inte orolig, det är en kalkyl som går att få ihop! När man föreställer sig ett julbord ser man ofta framför sig en dignande buffé av alla möjliga slags rätter som är där av gammal tradition. Men handen på hjärtat, hur mycket av den maten är det som du till slut slänger i soporna? Det absolut enklaste spartipset är att inte köpa hem så mycket julmat. Välj ut favoriterna och skippa dem som du alltid får mycket över av.

Tittar man på listan över favoriträtterna är det inte nödvändigtvis så dyr mat du hittar bland dem. Lagar du dessutom rätterna själv så är kostnaden för råvarorna relativt låg, samtidigt som det är enkelt att få tag på bra råvaror från Sverige. Lagar du köttbullarna på blandfärs eller fläskfärs blir det billigare och resultatet blir saftigare. Testa till exempel våra julköttbullar på fläskfärs som kryddas med kanel och salvia. Revbensspjäll har också ett rätt lågt kilopris när du köper det färskt. Med lite kärlek i köket blir de helt fantastiska, som det här receptet av Emilia Nilsson på glöggkokta revbensspjäll.

Julskinka kan användas till mer

Enligt Livsmedelsföretagens undersökning är det just julskinkan som allra flest vill se på julbordet. Det är en typisk rätt som det brukar bli över av efter julafton, men vi vill ändå slå ett slag för att du inte ska stryka den från listan. Lagar du skinkan redan nu kan du använda den till matiga, juliga mackor eller bjuda på till glöggminglet. Av julskinka får du dessutom fantastiska rester att göra ny mat på efter julafton. Skiva, tärna eller strimla skinkan och frys in i portionsstorlekar så kan du plocka fram och ha i en omelett, pytt eller på en pizza långt efter att julen är slut. Vill du laga mer avancerade mat än så har vi många bra recept på vad man kan hitta på med resterna från julbordet.

Fler tips på vår julsida

Vill du ha ännu fler tips på hur du kan göra julen billigare kan du kika in på vår nya julsida. Här har vi samlat en rad tips på hur man lättar trycket på plånboken till jul. Givetvis finns det också mängder av juliga recept både för den som älskar att stöka länge i köket och för den som vill fixa julen i ett nafs.

Lycka till i köket, vi önskar dig en god och billigare jul!

Aktuellt

Scroll to Top