Första pris i Matverk går till Slaktarens hemlighet

Första pris i Matverk 2017 gick till Slaktarens hemlighet från Ångermanland. Den är gjord på sekreto, en styckdetalj som styckas ut på spanskt manér, därav det spanska namnet. 

Första pris i riksfinalen av Matverk 2017 har tilldelats Slaktarens hemlighet från Ångermanland, med motiveringen:

”En nära nog komplett produkt. Väl förpackad och presenterad med en bra historia. Välkänd men ändå helt ny. Hantverk i toppklass. En smak, textur och doft som får den mest kräsne att le förnöjt. Den klassiska, väldoftande symbolen för landskapet får maka på sig lite för att ge plats åt en ny hjälte. Slaktarens hemlighet från Ångermanland/Höga kusten.”

Slaktarens hemlighet är skapad av Janne Johansson, Peter Eriksson, Linnéa Liljedahl och Måns Johansson. Förpackningen fick också ett Matverks marknadsjurys hedersdiplom.

– Det känns helt otroligt roligt, säger Janne Johansson från Gården i Långsjön. Inte väntade vi oss att vi skulle vinna en sådan här tävling och bli bäst i Sverige!

Janne berättar vidare:

– Detta är en spansk styckdetalj som heter sekreto. Vi styckade ut den på kul. Linnéa & Peter kom på att torrsalta och röka den och det blev en riktig hit! Förpackningen spånade och klurade vi ihop tillsammans.

Sekreto

Sekreto är en relativt ny styckdetalj i Sverige som brukar kallas grisens eller slaktarens hemlighet. Det är en mör och fin detalj som du kan hitta i välsorterade köttbutiker eller beställa i butiker med manuell köttdisk. Den styckas ut på spanskt manér och har därför ett spanskt namn. Sekreto är väldigt god att grilla eftersom den är duktigt marmorerad. Här hittar du ett bra grundrecept för hur man kan grilla sekreto.

Gastronomiska samtal

Gastronomiska samtal stimulerar samtal om mat.Ett samtal där alla som är engagerade i att skapa modern mat med svenska förtecken kan utbyta tankar och hämta inspiration med ett uttalat syfte att förnya och utveckla. Målet är att göra vårt svenska kök långsiktigt intressant och vara en tillgång för matbranschen.

Matverk är en årlig tävling i produktutveckling vars syfte är att skapa moderna matprodukter med rötter i lokala traditioner och råvaror.

Aktuellt

Vad händer med järnet när man byter protein?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Det pratas ofta om proteinskifte för att minska matens klimatpåverkan i offentliga kök. Men att byta bort exempelvis nötköttet påverkar också näringen,
framförallt järninnehållet.
Så vad händer med järnet när man byter protein?

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att veta var köttet kommer från; restauranger ska kunna berätta vilket land köttet på menyn kommer från och kravet gäller även för storhushåll som tillagar och serverar mat exempelvis i skolor, på sjukhus och äldreboenden.

Får man cancer av kött?

Får man cancer av kött?

Har du någon gång hört att man får cancer av kött? Ligger det någon sanning i det påståendet eller hur är det egentligen? Får man cancer av kött?

Rulla till toppen