Första pris i Matverk går till Slaktarens hemlighet

Första pris i Matverk 2017 gick till Slaktarens hemlighet från Ångermanland. Den är gjord på sekreto, en styckdetalj som styckas ut på spanskt manér, därav det spanska namnet. 

Första pris i riksfinalen av Matverk 2017 har tilldelats Slaktarens hemlighet från Ångermanland, med motiveringen:

”En nära nog komplett produkt. Väl förpackad och presenterad med en bra historia. Välkänd men ändå helt ny. Hantverk i toppklass. En smak, textur och doft som får den mest kräsne att le förnöjt. Den klassiska, väldoftande symbolen för landskapet får maka på sig lite för att ge plats åt en ny hjälte. Slaktarens hemlighet från Ångermanland/Höga kusten.”

Slaktarens hemlighet är skapad av Janne Johansson, Peter Eriksson, Linnéa Liljedahl och Måns Johansson. Förpackningen fick också ett Matverks marknadsjurys hedersdiplom.

– Det känns helt otroligt roligt, säger Janne Johansson från Gården i Långsjön. Inte väntade vi oss att vi skulle vinna en sådan här tävling och bli bäst i Sverige!

Janne berättar vidare:

– Detta är en spansk styckdetalj som heter sekreto. Vi styckade ut den på kul. Linnéa & Peter kom på att torrsalta och röka den och det blev en riktig hit! Förpackningen spånade och klurade vi ihop tillsammans.

Sekreto

Sekreto är en relativt ny styckdetalj i Sverige som brukar kallas grisens eller slaktarens hemlighet. Det är en mör och fin detalj som du kan hitta i välsorterade köttbutiker eller beställa i butiker med manuell köttdisk. Den styckas ut på spanskt manér och har därför ett spanskt namn. Sekreto är väldigt god att grilla eftersom den är duktigt marmorerad. Här hittar du ett bra grundrecept för hur man kan grilla sekreto.

Gastronomiska samtal

Gastronomiska samtal stimulerar samtal om mat.Ett samtal där alla som är engagerade i att skapa modern mat med svenska förtecken kan utbyta tankar och hämta inspiration med ett uttalat syfte att förnya och utveckla. Målet är att göra vårt svenska kök långsiktigt intressant och vara en tillgång för matbranschen.

Matverk är en årlig tävling i produktutveckling vars syfte är att skapa moderna matprodukter med rötter i lokala traditioner och råvaror.

Aktuellt

WWF lanserar ny köttguide

WWF lanserar ny köttguide

Grönt ljus för svenskt kött från djur på naturbeten och ekologisk gris medan allt importerat kött får rött ljus när WWF lanserar ny köttguide.

Höstlov med husmanskost

Höstlov med husmanskost

Nu när det är höstlov passar det riktigt bra med husmanskost. Förutom att den är god och mättande så är den dessutom i säsong på hösten.

Scroll to Top