​“Första advent är nästan bäst”

När det blivit julafton går Anders på Halla gård som vanligt och tar hand om sina grisar. Men de tre till fyra timmarnas jobb på julaftonsmorgon behövs för aptiten. Sedan är det dags för julbord med bland annat hemgjord korv, köttbullar, fläsksvål och givetvis julskinka på rapsgris.

Första advent börjar julfirandet så smått på Halla gård. Grisbonden Anders Gunnarsson ställer då ut 25-30 adventsljusstakar runt om i stallarna, sedan åker hela familjen ut i skogen för att hugga en utegran. 

– När det blir mörkt ute på gården då blir det verkligen väldigt mörkt, säger Anders, när vi tänder upp med ljus på gården blir det riktigt mysigt, det är nästan den bästa tiden.

Hur firar ni julen på Halla gård?

– Eftersom mamma är från Skåne börjar vi redan dagen innan på “lille julafton”. Då tänder vi brasan i köket och lagar julgodis, men framför allt kokar vi julskinkan från grunden och äter den varm.

Gör julmaten själv

Efter den dagliga rutinen på julafton ute hos djuren blir det lite julgröt innan det är dags att samlas hos Anders bror för jullunch och senare middag hos flickvännens föräldrar.

Det mesta av julmaten gör man själva, i år med lite nya inslag som hemgjord älgkorv, grynkorv och lammkorv, och på julafton blir det Scans julskinka av rapsgris. Anders tycker den är svårslagen och det är ju dessutom stor chans att den kommer från hans egen gård.

“En bit fläsksvål är godare än marsipan”

Berätta om ditt julrecept, den knapriga fläsksidan?

– Den dukar vi fram före jullunchen och har som tilltugg till glöggen med lite pepparkakor och ädelost som passar till det salta i svålen, säger Anders. Den brukar vara väldigt omtyckt om den lyckas, annars blir det en del kvar, men den brukar gå åt.

Bakgrunden till rätten kommer från flera håll. Bland annat från Anders utbyte med flera av landets bästa kockar och köttexperter som inspirerat hans intresse av att köra grissidan lågtempererat och länge i ugn.

Anders bästa jultips: Försök att inte ha så mycket att göra utan passa på att varva ner. Det bästa som finns är att få vakna upp och inte ha någonting att göra, ta en drink eller lite glögg, tända en brasa och läsa en tidning mitt på dagen. Att bara njuta av lugnet och sitta ner med familjen.

En annan inspiration kom redan i ungdomen när han tillsammans med några kompisar i den numera insomnade föreningen “Vägra vegan” smakade fläsksvål, det minnet har hängt kvar..

Varför passar din rätt så bra just på julen?

– Man går ju och småäter hela tiden och istället för att äta en massa sött kan man ha något riktigt gott, och ta en bit fläsksvål och ett glas vin, det är godare än en marsipanbit. Det går även bra med en skål knaperstekt bacon.

Har du tänkt på hur det klassiska julbordet skulle se ut, utan svenskt kött?

– Går det? Det går nog inte, det skulle kännas fel.

Aktuellt

Scroll to Top