Kontakten med kockarna är guld värd

Linderödsgrisar, rapsgris och spårbarhet till gården – så kommer vi att skapa ett svenskt griskött som platsar på finkrogen. Det menar 30-åriga grisbonden Anders Gunnarsson.

Anders Gunnarsson på Halla Gård utanför Vara älskar grisar. Så mycket att han utöver gårdens 8 500 rapsgrisar tillsammans med sin svåger också har investerat i en liten besättning frigående Linderödsgrisar.

– De växer hälften så fort och blir det minusgrader är det risk att några kultingar stryker med. Men det är det värt den dagen solen ligger på och tio smågrisar springer ut ur hyddan, säger Anders och berättar att projektet både handlar om att bevara en utrotningshotad art och att ta fram ett riktigt exklusivt griskött.

– De bökar i jorden och äter maskar, larver och bark förutom vanligt foder. Smaken på köttet ligger någonstans mittemellan vildsvin och konventionell gris. Köttet har mer insprängt fett och blir rödare tack vare syresättningen, säger han.

Linderödsgrisarna säljs bara till restauranger

Linderödsgrisarna föder Anders upp tillsammans med Otto Ramsay och Anna Andersson på Kullalamm som även driver restaurangen Rut på skäret.

Linderödsgrisarna säljs enbart till restauranger, och produktionen är långtifrån storskalig.

– Jag räknar med att slakta ett 30-tal i år och hoppas nå upp till 100–150 nästa år. Det är ett jättestort intresse från restaurangerna, jag har ingen chans att möta efterfrågan, säger Anders som i dagarna går och är lite nervös. Som en följd av hans medverkan under Årets kock har han fått skicka kött från sina Linderödsgrisar till alla kockarna i tävlingens jury.

– Det ska bli jättekul att höra vad de tycker.

Under Årets kock stod Anders i Scans monter, vilket innebar många spännande möten.

– Jag har varit med hela vägen in i slakten för att säkerställa att kockarna får den bästa kvaliteten, säger han och ger ett exempel:

– När Christian Hellberg, som testat rapsgris på Griffins, kommer fram och tar mig i hand och säger ’tack som fan för det fina köttet’ – det gör det lite lättare att komma ur sängen på söndagsmorgonen.

Anders blev involverad i Scans rapsgrisprojekt när det drog i gång för tre år sedan.

– Jag orkar knappt prata om hur många gånger vi ändrade fodret och hur många prov vi tog innan allt fungerade som det skulle. Men vi lärde oss jättemycket under resans gång.

Friska grisar

Förutom att köttet får en bättre fettsammansättning och smak är en positiv bieffekt av det nya fodret att grisarna är friskare.

– Det måste ha med rapsoljan att göra. Framför allt är det hjärt- och kärlrelaterade åkommor som har minskat, och eftersom grisar växer fort visar det att fettsammansättningen är viktig för att förebygga den här typen av sjukdomar, säger Anders.

Han berättar med stolthet i rösten att hans grisar är så friska att han inte har behövt ge medicin på nästan tre år. Ändå är det i dag inte möjligt för konsumenten eller restaurangen att lägga en specifik beställning av hans kött från Scan.

– De säger att de jobbar med en gårdsmärkning. Jag tycker nog att de kunde jobba lite snabbare med det, säger Anders diplomatiskt och lägger till:

– Ju fler som ligger på för att få veta ursprung på köttet, desto snabbare kommer det att gå igenom. Och kontakten med kockar är guld värd – det är de som driver på kvalitetsutvecklingen.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top