Nej, det stämmer faktiskt inte eftersom det finns olika typer av järn. Järnet i animalier – alltså kött, inälvsmat och blodmat – finns i form av hemjärn. Hemjärn har hög biotillgänglighet vilket betyder att det är lättare för kroppen att ta upp än det icke-hemjärn som finns i vegetabilier. Järnet i vegetabilier finns i lägre mängd än i animalier. Dessutom innehåller vegetabilier antinutrienter, exempelvis fytinsyra, som hämmar järnupptaget. Man behöver därför äta väldigt mycket för att få i sig en tillräcklig mängd järn endast via vegetabilier.
Det är i animaliska livsmedel vi hittar mest järn, järn som också är lättare för kroppen att ta upp. Kött innehåller mycket järn. Blodpudding och inälvsmat innehåller extra mycket järn.
Järn är ett viktigt näringsämne att ha koll på, särskilt för kvinnor som förlorar järn vid mens. Det har visat sig att så många som en av tre tjejer har tecken på järnbrist.
Visste du att i kött finns även något som kallas köttfaktorn? Genom att bara äta lite kött i måltiden hjälper köttfaktorn till att öka upptaget av exempelvis järn även från vegetabilier. En varierad kost med en kombination av vegetabilier och animalier ger ofta en bra kombination av näringsämnen.
Vill du få i dig mer järn? Testa att äta lite mer blodpudding och inälvsmat som är naturligt järnrikt.
