Det är en utbredd missuppfattning att vi äter allt mer rött kött och att köttkonsumtionen bara ökar. Men det stämmer faktiskt inte. Sanningen är att vi äter allt mindre kött.
Toppnoteringen för köttkonsumtion nåddes 2016, året för det så kallade ”peak meat”. Sedan dess har köttkonsumtionen faktiskt minskat och vi äter vi allt mindre kött. Även om den totala köttkonsumtionen minskar ser det olika ut för olika köttslag. Kött delas ofta upp i kyckling och rött kött. Med rött kött menas griskött, nötkött, lammkött, viltkött, renkött, hästkött och inälvor – inte kyckling. Kyckling i sin tur är det köttslag som fortsätter att öka, medan konsumtionen av rött kött minskar.
Konsumtionen av rött kött har faktiskt minskat ända sedan 2011. Då konsumerades 634 gram rött kött per person och vecka. 2023 är samma siffra 511 gram. Det är det lägsta värdet sedan 1992.
Så vad åt vi 1992? Och vad äter vi idag?
1992 | 2011* | 2023 | |
Konsumtion griskött | 304 | 345 | 258 |
Konsumtion nötkött | 158 | 240 | 210 |
Konsumtion lammkött | 6 | 14 | 15 |
Övrigt kött** | 49 | 35 | 29 |
Summering rött kött ”på gaffeln” | 517 | 634 | 511 |
* År med högst konsumtion
**Övrigt kött: viltkött, renkött, hästkött och inälvor
1992 | 2016* | 2023 | |
Kyckling ”på gaffeln” | 58 | 192 | 191 |
* År med högst konsumtion
Källa för data till tabellerna: Jordbruksverket 2024
Som vi ser i tabellen ovan har den största förändringen varit ökningen av kycklingkonsumtionen.