Myter om kött

”Vi har aldrig ätit så mycket kött som idag”

Det är en utbredd missuppfattning att vi äter allt mer rött kött och att köttkonsumtionen bara ökar. Men det stämmer faktiskt inte. Sanningen är att vi äter allt mindre kött.

Toppnoteringen för köttkonsumtion nåddes 2016, året för det så kallade ”peak meat”. Sedan dess har köttkonsumtionen faktiskt minskat och vi äter vi allt mindre kött. Även om den totala köttkonsumtionen minskar ser det olika ut för olika köttslag. Kött delas ofta upp i kyckling och rött kött. Med rött kött menas griskött, nötkött, lammkött, viltkött, renkött, hästkött och inälvor – inte kyckling. Kyckling i sin tur är det köttslag som fortsätter att öka, medan konsumtionen av rött kött minskar.

Konsumtionen av rött kött har faktiskt minskat ända sedan 2011. Då konsumerades 634 gram rött kött per person och vecka. 2023 är samma siffra 511 gram. Det är det lägsta värdet sedan 1992.

Så vad åt vi 1992? Och vad äter vi idag?

19922011*2023
Konsumtion griskött304345258
Konsumtion nötkött158240210
Konsumtion lammkött61415
Övrigt kött**493529
Summering rött kött ”på gaffeln517634511

* År med högst konsumtion
**Övrigt kött: viltkött, renkött, hästkött och inälvor

19922016*2023
Kyckling ”på gaffeln”58192191

* År med högst konsumtion

Källa för data till tabellerna: Jordbruksverket 2024

Som vi ser i tabellen ovan har den största förändringen varit ökningen av kycklingkonsumtionen.

Rulla till toppen