Myter om kött

”Det spelar ingen roll var proteinet kommer från”

Har du hört att det inte är någon skillnad på proteinet i kött och vegetabilier? Att det skulle vara samma sak stämmer faktiskt inte, proteiner är olika. Du har kanske hört att proteinets minsta beståndsdelar kallas för aminosyror? Olika livsmedel innehåller inte bara olika mängd protein utan sammansättningen av aminosyror ser också olika ut. Det finns 20 aminosyror och av dem är nio essentiella, det vill säga livsnödvändiga. De essentiella aminosyrorna kan kroppen inte producera själv i tillräckligt hög mängd, därför måste vi få i oss dom via maten.

Animaliskt protein innehåller alla essentiella aminosyror. Proteinet i vegetabilier innehåller oftast inte en tillräckligt hög mängd av alla de essentiella aminosyrorna för att tillgodose kroppens behov. Spannmål har exempelvis ofta lägre halt av den essentiella aminosyran lysin medan bönor har lägre halt av aminosyran metionin. Kött innehåller betydligt högre mängd essentiella aminosyror per 100 gram, jämfört med vegetabilierna.

Vi får alltså i oss protein från både kött och vegetabilier, men proteinerna är av olika kvalité. Kött och animalier har generellt en hög proteinkvalité och vegetabilier en lägre proteinkvalité. En varierad kost med mat från både växt- och djurriket ger ofta en bra proteinkvalité för kosten som helhet.

Så här stor mängd essentiella aminosyror finns det i olika livsmedel?
Rulla till toppen