Om alla bara åt växtbaserat så skulle vi inte behöva djuren. Men är det så enkelt? Kan man odla vegetabilier utan djuren? Är inte djuren och djurens gödsel viktiga ändå?
Människor och djur behöver näring för att växa. Det är samma sak för växter, de behöver också näring för att växa. Viss näring finns i jorden, annan näring behöver tillföras till jorden i form av gödsel. Visst kan man genom olika odlingsmetoder så som att odla olika växter varje år komma en bra bit på vägen även utan gödsel. Men om det som växer också ska skördas så behöver näring i form av gödsel tillföras marken för att den ska orka producera till nya skördar. Det kan nog alla som någon gång testat att odla själv vara överens om.
Historiskt har man haft djur som ätit det som vi människor inte äter, som gräs och rester. När det passerat genom djuret så samlade man ihop djurens gödsel och la ut på åkern för att det ska växa bättre. Det är till stor del så man fortsätter att använda djurens gödsel idag. Utöver själva näringen så bidrar gödsel från djur även med mull till marken. Mullen skapar liv i jorden och ger växtkraft åt grödorna.
Gödsel från djur kan dessutom användas för tillverkningen av biogas. Efter rötningen av stallgödsel får man två produkter, en gas = biogas och en fast del = biogödsel. Det blir alltså både fossilfritt drivmedel i form av biogas och näringen finns kvar i den biogödsel som kan spridas på åkrarna. På så sätt skapas en mer cirkulär matproduktion.

I den moderna växtodlingen används även en del konstgödsel eller mineralgödsel. Sådan gödsel kan vara väldigt effektiv då den är lättillgänglig för grödorna och kan optimeras mer utifrån jorden och grödornas behov. En nackdel är dock att tillverkningen av konstgödsel och mineralgödsel kräver stora mängder energi och därför orsakar en mer eller mindre hög grad av klimatpåverkan beroende på vilken typ av energi som använts i tillverkningsprocessen. Utvecklingen pågår dock för att kunna tillverka denna gödsel på ett mer klimatvänligt sätt och fossilfritt mineralgödsel finns nu på marknaden.
Oavsett vilken typ av gödsel som används så behöver den tillföras i lagom mängd, vid rätt tidpunkt och av rätt kvalité för att det ska bli hållbart – både miljömässigt och ekonomiskt för odlaren. Därför görs det många noggranna beräkningar för att optimera näringen till den gröda som ska växa.
Inom den ekologiska odlingen får inte konstgödsel användas utan man är idag beroende av gödsel från våra djur så som grisar, nötdjur och höns. Utmaningen att tillföra marken tillräckligt med näring är dock gemensamt i alla former av jordbruk. Här är samspelet mellan djuren och växtodlingen viktigt.
Djuren kan äta gräs och rester från växtodlingen som rapskaka, spannmål av lägre kvalitet och till viss del halm. Djuren kan äta detta och omvandla det till både livsmedel i form av prima kött som kan ge näring åt oss människor, men också gödsel som kan ge näring till åkrarna, dessutom kan vi få fram fossilfria drivmedel. Fiffigt va? Växtodling och djurhållning behöver varandra för att kretsloppet ska fungera så att matproduktionen blir hållbar.