Vinnarna i Chark-SM som har svensk köttråvara

Vilka av vinnarna i Chark-SM är det som har svensk köttråvara? Här hittar du hela listan!
Vinnarna i Chark-SM som har svensk köttråvara

Under förra veckan presenterades under pompa och ståt vilka 18 charkprodukter som kammade hem den åtråvärda titeln Svensk Mästare i Chark-SM. Det handlade alltså om att kora de absolut bästa charkprodukterna som idag finns i Sverige. Glädjande är att det är 15 av vinnarna i Chark-SM som har svensk köttråvara i sina produkter.

Under hösten fick en jury bestående av cirka 40 domare prova sig igenom hundratals produkter som alla tävlade om att bli svensk mästare i Chark-SM. Varje produkt bedöms noggrant utifrån ett antal kriterier gällande utseende, smak och konsistens. Utifrån bedömningen kan produkten tilldelas brons, silver eller guld. Alla produkter som uppfyller kriterierna utan anmärkning tilldelas guld. Av alla produkter som uppnår guldklass väljer juryn ut en produkt som blir svensk mästare.

Vinnarna i Chark-SM som har svensk köttråvara:

Falukorv – Petterssons Charkuteri: Gammeldags Falukorv
Juryns motivering: ”En traditionell falukorv med välbalanserad smak och fantastisk munkänsla. Hela familjens favorit”

Köttbullar och hamburgare – Nacka Köttprodukter: Hamburgare 180 g
Juryns motivering: ”Så här ska en hamburgare smaka. En god köttsmak och välbalanserad kryddning gör att smaklökarna jublar. Saftigheten gör att det vattnas i munnen!”

Julskinka – Signal & Andersson Charkuterifabrik: Gårdsmärkt Julskinka
Juryns motivering: ”En fint marmorerad, klassisk stor släktjulskinka med fin textur och rejäl fettkappa för griljering. Välbalanserad smak med djup i buljongtonen och bra sälta. En mästerlig skinka som drabbade juryn från första tuggan!”

Rökta helköttsprodukter – Vindelns Rökeri: Vindelnrökt Fläskkarré
Juryns motivering: ”En vacker och hantverksmässigt gjord produkt som är varsamt rökt. Med kött av högsta kvalitet och smaker i perfekt balans blir denna produkt en symfoni för smaklökarna. En mästare, helt enkelt!”
Här hittar du ett recept på vindelnrökt fläskkarré i tunnbröd skapat av Thomas Sjögren.

Lufttorkade/kallrökta hela köttprodukter – Scan Sverige: Coppa
Juryns motivering: ”En välgjord och smakrik italiensk delikatess som tillverkats med omsorg och kunnande. En välförtjänt representant på charkbrickan.”

Klassiskt kryddade korvar – Carlströms Kött & Chark: Prinskorv
Juryns motivering: ”En prinskorv som har allt. Korvmakaren har gjort sitt yttersta för att förena utseende, smak och konsistens. Förträffligt hantverk, fantastiskt knäck och munkänsla. Smakerna är balanserade med en angenäm röksmak. Detta mästerverk är en prins värdig.”

Milt kryddade korvar – Gudruns: Stockholmare Original
Juryns motivering: ”Med ett gediget hantverk och härlig konsistens. Milda fina smaker helt i symbios. Fårtarmen lyfter produkten ytterligare med ett fint knack.”

Starkt kryddade korvar – Andersson & Tillman: Chilicheddar grill
Juryns motivering: ”Noggrannhet och kretivitet har skapat detta hantverk. Chilin smyger sig fram bakom krämig cheddarost. En värdig svensk mästare som levererar hetta och djup smak.”

Grillkorv, skinnfri – Lindvalls Chark: Ost & Bacon
Juryns motivering: ”Att skapa en skinnfri korv med smakfulla krämiga inslag visar på kretivitet och engagemang. Både smaklökar och ögon får här en njutbar upplevelse. En värdig svensk mästare som passar både vardag och fest.”

Isterband – Atria Sverige: Lithells Gammeldags Isterband
Juryns motivering: ”Ett isterband med bra textur och konsistens. Utsökt köttsmak, balanserad syra och tydlig rökighet! Värdig svensk mästare!”

Kallrökt; torkad korv – Sörmlands Chark: Fuet
”Ett visuellt tilltalande yttre med dofter som får juryn att direkt hamna i Katalonien. Denna produkt är tillverkad med stort hantverksmässigt kunnande och perfektion med smaker i total balans.”

Rökt påläggskorv – Scan Sverige: Småländsk lökkorv
Juryns motivering: ”Denna klassiska lökkorv med god röksmak har en saftighet och väl balanserad sötma och syra. En njutning för gommen – en självklar favorit! Den här vill vi ha mer av!

Pastej och sylta – Vaggeryds Chark: Pressylta
Juryns motivering: ”En klassisk sylta med fantastisk smak och textur. Passar lika bra på julbordet som en vanlig måndag, helt enkelt en perfekt sylta.”

Traditionell chark – Signal & Andersson Charkuterifabrik: Gårdsmärkt sidfläsk
Juryns motivering: ”Ett läckert rimmat sidfläsk med fantastisk balans, god sälta i lagom tjocka skivor. En allsidig basprodukt i alla tänkbara rätter.”

Bacon och sidfläsk – Vindelns Rökeri: Vindelnrökt Sidfläsk
Juryns motivering: ”Fantastisk rökighet, perfekt sälta och en aptitretande doft. Ett riktigt mästerbacon som väl förtjänat sin plats på toppen.”

Svenska råvaror i vego-vinnaren

Värt att nämna är också den Svenska Mästaren i kategorin Vego, lakto ovo vegetariskt som Scans Vego Middagskorv kammade hem. Av naturliga skäl har den ingen svensk köttråvara, men däremot är den märkt med Från Sverige. Att en produkt är märkt med Från Sverige innebär att 100 procent av alla animalier i produkten, om det finns några, är svenska och 75 procent av alla ingredienser är svenska. Det vill vi givetvis passa på att hylla då vi förespråkar att äta mat med svenskt ursprung i så stor utsträckning som möjligt.

Varför är svensk köttråvara viktig i charken?

Vi i Sverige är bra på att välja svenskt kött när vi handlar i butiken, och den största delen av allt kött som säljs i dagligvaruhandeln är svenskt. Men när det kommer till charkuterierna är vi sämre på att ha koll på ursprung. Det finns också en fördom mot svensk chark att den inte är lika lyxig och fin på charkbrickan som importerat från exempelvis italien eller spanien. Ser man till 2024 års Svenska Mästare hittar vi flera utmanare till den importerade charken, exempelvis Sörmlands Charks Fuet och Scans Coppa.

Traditionellt är chark ett sätt att ta vara på mer av djuret. När vi väljer charkuterier med svensk köttråvara gör vi ett mer hållbart val, eftersom vi då gör mer mat av de svenska djuren. Det skapar också arbetstillfällen i Sverige och stärker den svenska beredskapen. Läs mer om varför du ska välja svenskt kött.

Aktuellt

Vad händer med järnet när man byter protein?

Vad händer med järnet när man byter protein?

Det pratas ofta om proteinskifte för att minska matens klimatpåverkan i offentliga kök. Men att byta bort exempelvis nötköttet påverkar också näringen,
framförallt järninnehållet.
Så vad händer med järnet när man byter protein?

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu blir det lättare att veta var köttet kommer från

Nu gäller det nya lagkravet som gör det lättare att veta var köttet kommer från; restauranger ska kunna berätta vilket land köttet på menyn kommer från och kravet gäller även för storhushåll som tillagar och serverar mat exempelvis i skolor, på sjukhus och äldreboenden.

Får man cancer av kött?

Får man cancer av kött?

Har du någon gång hört att man får cancer av kött? Ligger det någon sanning i det påståendet eller hur är det egentligen? Får man cancer av kött?

Rulla till toppen