Fyra klarade det svåra Mästarprovet i Charkuteri

Ola Holmqvist, till vardags på Sohlbergs Chark i Gävle, Bo Lodin, Specialchark i Stockholm, Johan Grahn, Nordfalks Västerås och Johan Skottén, Culinar i Fjällkinge var de som klarade det svåra Mästarprovet i Charkuteri 2013.

Mästarprovet för erfarna yrkesmän och kvinnor avlades i Linköping och Stockholm 23-24 maj respektive 25-26 september. De nya Mästarna i Charkuteri tar emot sina Mästarbrev vid den årliga Hantverksceremonin den 6 november i Stockholms Stadshus, Blå hallen.

Mästarprov i två dagar

För att bli Mästare i Charkuteri ska man ha gedigen erfarenhet inom yrket, teoretiskt kunna sitt område samt även behärska den ekonomiska sidan av yrket. Själva Mästarprovet görs under två dagar då man dels prövas på färdigheterna i styckning då denna disciplin är grunden till råvaruhanteringen och dels charkuteritillverkning. Examinator, som själv måste vara Mästare, bestämmer vad som ska styckas och vilken typ av charkuteri som ska tillverkas. Få har gjort eller klarat provet under de senaste åren.

Yrke som ställer krav på bred kunskap

– Det är en riktig utmaning, oj vad nervös jag var. Men har man arbetat sina år och är intresserad ska man definitivt göra provet, säger en lättad Bo Lodin från Stockholm.

– Det är ett yrke som ställer krav på bred kunskap, inte minst om du ska kunna kalla dig Mästare. Det har jag fått erfara under förberedelserna. Mästarkraven är höga, men det ska de ju vara, påpekar Johan Grahn, som nu kan återvända till Göteborg och kryddföretaget där han arbetar med kryddor och produktutveckling för charkuteribranschen.

– Det är som att börja om, men det är mycket nyttigt. Det har man igen framöver som yrkesman…eller som Mästare som man nu är, skrattar Ola Holmqvist från Gävle. Han tar så åt ena skuldran. Han har tränat in i det sista. Det känns i kroppen efter två dagar av styckning och charktillverkning.

Högsta nivå inom charkuteri

Mästarnivå är den högsta nivån som en yrkesman kan nå inom charkuteri i Sverige. Så det är höga krav som ställs och måste ställas.

– Charkmästare har i första hand att klara det praktiska arbetet. Det måste fungera även om den teoretiska delen inte är att förakta, säger examinator Sven Hammar från Stockholm.

– Detta är ett svårt men härligt yrke. Charkuteri har mycket av kockens grund men med bättre arbetstider och bättre arbetsmiljö. Charkuteriyrket kommer att bli ett populärt yrke framöver, tro mig siar Sven Hammar. Älskar man mat men vill kunna hämta barnen på dagis så finns ingenting bättre, skrattar han och kramar om skåningen Johan Skottén efter att fått en ny Mästarkollega till skrået.

Årets Mästare

  • Ola Holmqvist, Gävle Sohlbergs Chark
  • Bo Lodin, Stockholm Specialchark
  • Johan Grahn, Västerås Nordfalks
  • Johan Skottén , Fjällkinge Culinar

På bilden: Mästarläraren Roland Rauscheder, Mårten Carlsson, Lindvalls chark (väljer att göra provet nästa år),
Bo Lodin, Specialchark, Johan Skottén, Culinar, Ola Holmqvist, Sohlbergs Chark,
Sven Hammar (mästare sedan många år, mentor och examinator), Wurstmaster, Johan Grahn, Nordfalks

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top