Branschen vill ta sitt ansvarför att lyfta fram yrket som charkuterist bland annat genom att ge Mästarbrevet förnyad aktualitet. Mästarbrevet är en möjlighet till ett yrkeserkännande som har ett stort värde. Nu finns möjlighet att få mästarstatus genom att gå Köttbranschens Riksförbunds fyra mästarmoment och därefter avlägga Mästarprovet.
Hantverk och yrkesskicklighet
Charkbranschen har precis som andra som jobbar med livsmedel sitt hantverk och sin yrkesskicklighet bland de anställda. Liksom bagerier har konditorer, restauranger mästerkockar, så har kött- och chark charkuterister. De som är erfarna och har intresse för sitt yrke ska kunna visa på yrkesskicklighet genom att avlägga Mästarprov och därmed kunna bli en av medlemmarna i gruppen Mästare i Charkuteri.
Mästarerkännande är en process som handhas av Livsmedelsföretagen och Stiftelsen Hantverk & Utbildning där kriterier och provutformning beslutas.
Under våren blev följande duktiga charkuterister charkmästare.
- Rickard Örnborg, Värmlandschark
- Per Nilsson, Tramhems gård
- Jerker Jansson, Siljans Chark
- Jacob Dietrich, Erikson Chark
- Gustav Erikson, Erikson Chark
Mer information
Information och ansökningshandlingar beställs från Köttbranschens Riksförbund:
- hk@kottbranschen.se
- 070-652 96 00
Ansökan måste vara inskickad senast den 15 september 2012.
Mer information om Gesäll och Mästarbrev: