Nu kan fler bli Mästare i charkuteri

Under 2012 har Köttbranschens Riksförbund lyft Mästarprogrammet. Man vill ändra på trenden med allt färre genomförda mästarprov under senare år. Nu är det dags att anmäla sig till nästa utbildningsomgång.

Branschen vill ta sitt ansvarför att lyfta fram yrket som charkuterist bland annat genom att ge Mästarbrevet förnyad aktualitet. Mästarbrevet är en möjlighet till ett yrkeserkännande som har ett stort värde. Nu finns möjlighet att få mästarstatus genom att gå Köttbranschens Riksförbunds fyra mästarmoment och därefter avlägga Mästarprovet.

Hantverk och yrkesskicklighet

Charkbranschen har precis som andra som jobbar med livsmedel sitt hantverk och sin yrkesskicklighet bland de anställda. Liksom bagerier har konditorer, restauranger mästerkockar, så har kött- och chark charkuterister. De som är erfarna och har intresse för sitt yrke ska kunna visa på yrkesskicklighet genom att avlägga Mästarprov och därmed kunna bli en av medlemmarna i gruppen Mästare i Charkuteri.

Mästarerkännande är en process som handhas av Livsmedelsföretagen och Stiftelsen Hantverk & Utbildning där kriterier och provutformning beslutas.

Under våren blev följande duktiga charkuterister charkmästare.

Mer information

Information och ansökningshandlingar beställs från Köttbranschens Riksförbund:

Ansökan måste vara inskickad senast den 15 september 2012.

Mer information om Gesäll och Mästarbrev: 

 

 

Aktuellt

Järn från vegetabilier tas upp lika lätt som järn från kött

Är järnbrist vanligt?

Var tredje tjej i gymnasieåldern och var fjärde kvinna i fertil ålder har tecken på järnbrist. Trötthet och yrsel är vanliga symtom.

Har vi ändrat vad vi äter?

Har vi ändrat vad vi äter?

Januari är ofta en nystart och många vill äta bättre. Men hur har vi ändrat vad vi äter de senaste 50 åren?

Varför äter vi gris i Sverige?

Varför äter vi gris i Sverige?  

I Svenskt Kötts nya film svarar Richard Tellström på frågan ”varför äter vi gris i Sverige”? Tillsammans med Johanna Westman berättar han om grisens historia.

Rulla till toppen