Sverige får landslag i charkuteri

Landslaget ska bestå av certifierade mästare i charkuteri och är ett led i branschens Mästarprogram, som möjliggörs genom pengar från Matlandet Sverige. Svenska landslaget i charkuteri presenteras under våren 2014.

Köttbranschens Riksförbund, som företräder små och medelstora
charkuteriföretag, har tagit initiativ till bildandet av ett svenskt
landslag i charkuteri. Syftet är att lyfta fram charkuteriyrket och att
få ett mått på hur den svenska charkuteribranschen står sig i jämförelse
med andra länder.

Landslaget i charkuteri presenteras i vår

Nu förbereder sig de svenska certifierade Mästarna i Charkuteri för ett
nytt steg i sin utveckling – att bilda ett landslag och representera
Sverige i framtida möten och utmaningar inom charkuteriområdet.

Svenska Landslagets charkuterister presenteras under våren nästa år.
Första gången vi får se vårt nya landslag blir under nästkommande höst
2014.

Kvaliteten hänger på kompetens hos charkuterister

– Vi behöver ständigt utvecklas, men det kräver välutbildade charkuterister. Kvaliteten hos de svenska charkuterierna står och faller med den
kompetens som våra charkuterister har. Kan vi som branschorganisation ge
extra glans åt skickliga utövare av yrket, bör vi ta den chansen, säger Patrik Andersson, Köttbranschens Riksförbunds ordförande och vd på Siljans Chark.

Vill uppvärdera yrket

Satsningen är ett led i branschens Mästarprogram för att få fler
charkuterister att avlägga Mästarprovet och få  Mästarbrev. Som en följd
av detta hoppas branschen att yrket ska uppvärderas rejält och att
konsumenterna är beredda att betala lite mer för charkuterier av högre
kvalitet.

– Nu är den äldre generationen på väg att pensioneras och vi behöver nya charkuterister som tar över, där gammal tradition kombineras med internationella influenser, säger Patrik Andersson.

Mästarprogrammet möjliggörs genom pengar inom regeringens satsning på Matlandet Sverige.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top