”Vi satsar allt på månadens detalj själva burgaren”

En bankman och en kock, en lokal med låg hyra och en gränslös kärlek till fantastiska råvaror. Det var grundstenarna när barndomsvännerna Björn Jansson och Johan Svensson slog upp portarna för hamburgerhaket Burgersson i Göteborg i somras.

Förebilderna var många: Burger Joint på hotellet Le Parker Meridien i New York var en, Flippin’ Burgers i Stockholm en annan.

– Jag blev så lycklig när jag satt på Flippin’ Burgers och insåg att det faktiskt var möjligt att göra såna här burgare”, förklarar Björn som sadlade om från bankman till krögare i och med öppningen av Burgersson.

Pommes friets, dressingar, ketchup och coleslaw i alla ära. Hemligheten bakom en bra hamburgare ligger i ett bra bröd och dito kött.

– Brödet var svårast för oss, förklarar Johan. Vi höll på i tre månader innan vi hittade rätt, nu har vi en fantastisk leverantör i St Agnes Bageri några kvarter bort. Brödet är nästan som en lätt och luftig brioche.

Gräs och örter

Sedan har vi det här med köttet, en vetenskap i sig när det gäller hamburgare. Björn och Johan ägnade mycket tid och kärlek åt köttet innan de bestämde sig för sin slutliga burgare.

– Vi laborerade och provsmakade länge innan vi hittade rätt, förklarar Björn. Burgarna är på 170 gram nötkött, gjorda på djur som är uppfödda på gräs och örter från gårdar i västra Sverige. När vi är på besök kommer köttet från Elfhems ekologiska gård i Lilla Edet.

Björn och Johan har valt att inte bara använda högrev, som är vanligt när man gör premiumburgare.

– Vi använder mycket mer av kossan. Vi känner att det känns mycket mer hållbart att inte bara använda 13 kilo högrev av en 400-kilosko, i stället använder vi allt ifrån lägg och bringa till bog och högrev – och självklart spelar det naturliga fettet en viktig roll för smaken, säger Johan.

Burgarna saltas och peppras och steks utan tillsatt fett på 180 grader. Alla burgare steks medium-well om inte gästen vill ha någonting annat.

Aldrig coleslaw

I dag gör man inte sina pommes frites själv, utan köper in färdiga. Och någon coleslaw lär aldrig komma in i köket på Burgerssons.

– När GP var här och testade oss fick vi avdrag för att vi inte hade coleslaw på menyn, berättar Björn. Vi tycker inte att det adderar något, det smakar bara majonnäs. Vi satsar allt på själva burgaren i stället!

När bloggaren Mr Hamburgare besökte Burgersson var det annat ljud i skällan. Så här skriver han på sin välbesöka blogg mrhamburgare.tumblr.com:

”På menyn finns en respektabel uppställning av olika burgare. För den som är ambivalent så kan man beställa tre stycken minihamburgare.

Mitt val föll som vanligt på bacon och cheese. Och så kommer då maten in. Brödet är helt fantastiskt. Har inte ätit ett sådant gott hamburgerbröd innan. Köttet är också helt perfekt. Så mycket smak, så saftigt, så rätt malt och så perfekt tillagat. Övriga kategorier prickas också träffsäkert in. Det här blir Sveriges första fullpoängare i min bok. Jag blir dessutom sugen på att revidera tidigare inlägg, vilket skulle innebära att många restauranger

skulle få betydligt mindre poäng. För att Burgersson är en enorm skillnad mot vad Göteborg är van vid. Jag kan rakryggad och efter väldigt många blogginlägg säkert hävda att Burgersson är Göteborgs bästa hamburgare. ”

Aktuellt

Djuren räddar skörden

Djuren räddar skörden

Ett ostadigt sommarhalvår ger sämre skörd. Det som räddar skörden då är djuren så bönderna kan få ersättning för grödor som vi människor ratar.

Scroll to Top