Grilla kött till helgen!

Är du en av alla som plockar fram grillen i helgen och behöver lite inspiration och tips? Vi hjälper dig att fräscha upp grillminnet efter den långa vintern!

Att grilla är ett underbart sätt att umgås. Ska man ha grillfest för många kan man förbereda genom att förkoka köttet tills det har önskad innertemperatur. Kyl ner det snabbt och förvara i kylen.

Strax före serveringen lägger man köttet över den heta grillen så att det får en läcker, grillad yta och blir genomvarmt. Pensla på en smakrik glaze någon minut innan det är klart.

Välj kött med insprängt fett för smak och saftighet

Välj gärna en styckningsdetalj med insprängt fett eller fettrand, fettet bidrar med smak och saftighet. Tänk på att griskött och färsbiffar ska vara genomstekta, lamm och nötkött kan vara rosastekta, kolla innertemperaturen med en digital stektermometer som tål hettan från grillen. Bränn inte köttet för hårt och skär bort eventuella svartbrända bitar.

Färdigblandade kryddor och såser

Det finns en uppsjö av färdiga smaksättare som kan användas före, efter eller under tiden som köttet grillas. Man kan också förstås också blanda sin egen grillolja eller glaze. Här är några tips:

  • Grillolja: Används som marinad och att pensla på köttet under grillningen. Det bidrar med fin yta men oljan fattar lätt eld.
  • Marinad: Att marinera köttet i före grillningen. Läs mer under: Marinera.
  • Rub: En grovmalen kryddblandning som masseras in i köttet strax före grillning.
  • Glaze:Penslas på köttet när det ligger på grillen, strax innan det är klart.
  • Barbecuesås:Serveras som kryddig sås till det grillade köttet men kan också penslas på köttet strax innan det är klart.

Grillrecept med gris- nöt och lammkött

Mer tips om grillning

Läs mer om att grilla!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email