Scan satsar på att profilera köttråvaran

I alla Scans produkter finns enbart svensk köttråvara. Med den senaste re-designen på charkuterisortimentet lyfter Scan fram det svenska ännu mer.

– Våra konsumenter vill ha det rena och enkla, menar försäljningsdirektör Petra
Blomberg.

Scan är ett av Sveriges mest kända varumärken inom mat. I
undersökningar visar det sig också att Scan kopplas ihop med svenska råvaror
mer än andra företag i samma bransch.

Hoppas ursprung ska bli viktigare

–  Med egna kontrakterade gårdar, egen produktion
och distribution kan vi erbjuda konsumenterna en säker kedja från jord till
bord, säger Petra Blomberg som är försäljningsdirektör. Vi hoppas såklart att svenskt
ursprung ska bli viktigare för konsumenterna.

Petra Blomberg säger att hon hoppas, för hon vet inte om
skandalerna med häst som sålts som nötkött kommer att påverka konsumenternas köpbeteende
i framtiden. Det är för tidigt att dra några slutsatser kring detta då svenska
konsumenter fått vänja sig vid ”larm och skandaler”.

– Konsumenterna är luttrade över skandaler i
medierna och det är inte alls säkert att de påverkas särskilt mycket. Men vi
hoppas väl ändå på att några fler ska köpa svenskt och leta efter symbolen Svenskt
kött.

– Det betyder förstås inte att vi jublar på något
sätt bara för att vi har koll på vår värdekedja. Det som hänt är bara
beklagligt och tråkigt. På sikt kan man ändå hoppas på att det hela leder till
en sundare konkurrens där människor inser att vi har högre priser eftersom vi
har världens striktaste djurhållning i Sverige. Och att bra djurhållning är
värt att betala för.

Viktigt att äta varierat

Petra Blomberg berättar att Scan har daglig dialog med
kunderna. Både Ica och Coop har alldeles nyligen besökt några av Scans gårdar
och känner tillit till Scans produkter. Hon tycker också att det är viktigt att
ge konsumenterna råd.

– 
Vi rekommenderar alltid att man ska äta varierat.
Att ha köttfria dagar är fullt naturligt, det har jag också eftersom jag älskar
fisk, men när du väljer kött tycker jag det ska göras medvetet och med omsorg. Genom att välja rätt kött värnar du vårt
klimat, vår unika djuromsorg, du bevarar våra öppna landskap men du ser också
till att vi har en levande landsbyggd.  

Trots sin storlek påverkas även Scan av trenden med närodlat.
På den trenden har man svarat med sin Rapsgris – en gris som får rapsolja i sin
kost. Detta ger en bättre fettsammansättning på köttet och konsumenten får en
bättre produkt. Rapsgrisgårdarna ligger i Skaraborgstrakten. 

Lyfter fram traditionella produkter

Efterfrågan på ett högre köttinnehåll i korv är en trend som
kom för något år sedan och Scan tog redan förra året fram en kryddig korv med
90-procent kött i.

– Konsumenterna vill ha ”renare” produkter. Det
ska inte vara så tillkrånglat, säger Petra Blomberg. Även om den frysta
färdigmaten inte har backat märker vi att konsumenterna vill ha färre
ingredienser – som köttbullar som bara innehåller kött, potatis och lök. Men trender
är just trender och inte det är inte hela befolkningen som bryr sig om närodlat
eller högre kötthalt.

Scan vill lyfta fram de traditionella produkterna som
falukorv och köttbullar. Mamma Scans köttbullar har sålts sedan 70-talet och receptet
har aldrig ändrats. Men nu har Scan även tagit fram gårdsköttbullar som smakar
mer hemlagat. De konkurrerar inte med Mamma Scan utan uppskattas av de
köttbulleälskare som aldrig fallit för Mamma Scan.

Succé för rapsgris

Scan satsar också på att profilera köttråvaran. Rapsgrisen
har blivit en succé och nu kommer charkuterier gjorda på rapsgris. Samtidigt satsar
Scan nu på ett ”omsorgsfullt utvalt”-sortiment som är det allra bästa nötköttet
från utvalda köttrasdjur. Mörheten i köttet säkerställs både genom en
speciell hängmörning där köttet i bakdelen sträcks ut i kombination med
vakuummörning i 7-14 dygn och en speciell förpackning som fortsätter möra
köttet hela vägen hem till konsumenten, förklarar Petra.

 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email