Svensk Rapsgris är nominerad till Årets produkt

Hyllad av kockar och bloggare. Omtyckt hos konsument för sin otroliga mörhet och saftighet. Nu nominerad till Årets produkt vid Dagligvarugalan 2013.

– Vi är mycket glada och stolta över att Svensk
Rapsgris blivit nominerad till Årets produkt. En av anledningarna till nomineringen är att Svensk Rapsgris från Scan ger mervärde till alla delar av hela kedjan från grisproducent till konsument. En annan är givetvis den goda smaken och ätupplevelsen, säger Petra Blomberg, försäljningsdirektör HKScan Sweden.

Svensk Rapsgris är en omtalad produkt och är sedan tidigare även Svensk mästare i julskinka och har fått hedersomnämnande som Årets innovation vid Chark-SM. Sortimentet består idag av 12 köttprodukter och 12 charkprodukter och produkterna säljs i totalt 400 matbutiker.

Det var under 2012 som den stora nyheten Rapsgris landade på landets menyer. HKScan lanserade då sin stora satsning på smakutveckling av svenskt griskött. Med eget foderrecept baserat på svensk rapsolja förenas den lokala bondgårdens resurser och konsumentens önskan om goda, välsmakande kött- och charkprodukter. Charkuteriprodukter som köttbullar, korv och bacon av rapsgris innehåller höga andelar Omega 3 vilket är utskrivet på förpackningarna. Allt är tillverkat i Sverige med inhemska råvaror. 

– Det unika med Svensk Rapsgris är att det ger mervärden till alla delar i kedjan. Djuren har bättre hälsostatus och tycker det nya fodret är gott, djurleverantören får bättre lönsamhet i sin affär, våra styckare upplever köttet enklare att stycka vilket förbättrar arbetsmiljön men framförallt så upplever konsumenten ett gott mört kött som är lätt att lyckas med i köket, berättar Petra Blomberg, försäljningsdirektör HKScan Sweden.

Fakta Dagligvarugalan och nomineringen Årets produkt

Dagligvarugalan går av stapeln 13 september. Vinnaren av Årets Produkt ska vara en produkt som på ett särskilt sätt har utmärkt sig inom försäljning, utveckling och/eller förbättring som ger fördelar åt handeln och också påtagligt har gynnat konsumenterna.

I bedömningen är följande områden viktiga:

  • Produktens försäljningsutveckling
  • Innovation och utveckling av sortiment eller metoder
  • Påtagligt konsumentvärde
  • Tillfört värde till sin produktkategori
  • Skapat plusvärde för butiken

Jury till Årets produkt

  • Mats Liedholm, vd och Nordic Category Director Food, Valora
  • Lennart Wallander, vd, Food & Friends
  • Mikael Lindberg, vd, Daglivs
  • Pia Wallberg, reporter, Fri Köpenskap (ordförande)

Fakta Scan Rapsgris

På ett antal utvalda svenska gårdar har HKScan tillsammans med bönderna valt att ge grisarna svensk rapsolja i fodret. Resultatet har blivit ett kött som är både saftigare, godare och smakrikare än någonsin tidigare. Charkprodukter som köttbullar, korv och bacon av rapsgris innehåller höga andelar Omega 3 vilket är utskrivet på förpackningarna.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top