Tommy Myllymäki är Europas bästa kock

Tommy Myllmäki är segrare i Bocuse d ́Or Europe, kock-EM. Tävlingen arrangerades för första gången i Stockholm och med uteslutande svenska huvudråvaror, varav en var svensk unggris.

Nu är det klart att svenske kocken Tommy Myllymäki är bäst i Europa och tävlar för Sverige i kock-VM i Lyon 2015. Med två raffinerade rätter, en med unggris från Gotland,  tryffel och svamp samt en med sej, blåmusslor och ostron, vann han över silvermedaljören Kenneth Hanse från Danmark och bronsmedaljören Örjan Johannessen från Norge.

Bocuse d’Or Europe, kock-EM, har för första gången arrangerats i Sverige. Med uteslutande svenska huvudråvaror har 20 europeiska länder deltagit varav 12 av dem nu går vidare till Bocuse d’Or i Lyon i januari 2015.

”Unggrisen var en utmaning”

– Unggrisen var en utmaning trots den fantastiska råvaran men idag stämde allt. Det är fantastiskt att vinna efter veckor av träning dygnet runt och det på hemmaplan, säger Tommy Myllymäki.

– Tommys vinst och hans fantastiska mat är ett kvitto på att svensk gastronomi håller en extremt hög nivå just nu, säger Mathias Dahlgren, hederspresident för Bocuse d’Or Europe.

Kriget om medaljerna var hårdare än någonsin. Kockarna från Norge, Finland, Sverige och England har alla tävlat tidigare i Bocuse d ́Or med framstående placeringar. Tommy Myllymäki tävlade senast i VM i Lyon 2011 då han tog silver.

Svenska huvudråvaror

De tävlande skulle på fem timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för vardera 14 personer. Huvudråvarorna för kött respektive fisk har beslutats av Bocuse d’Or och det är första gången i tävlingens historia som samtliga huvudråvaror kommer från det land där tävlingen hålls. 

Fiskråvaran är sej, ostron från Grebbestad samt blåmusslor från Mollösund. 

Köttet är svensk unggris från Havor Gård på Gotland. 10 länder tävlade den första dagen och 10 den andra. Sverige och Tommy Myllymäki tävlade dag två.

Svensk unggris

Branschorganisationen Svenskt Kött har under 3 års tid arbetat för att få svensk unggris som tävlingsråvara i den prestigefyllda tävlingen.

De detaljer av unggris som kockarna har att arbeta med är skinka på ben plus fot och ytterligare tre fötter. Dessutom ska de använda antingen blod och/eller fjälster av gristarm.

– Svenskt griskött är en unik produkt och vi vill visa på de smakupplevelser som svenskt griskött ger. Styckdetaljerna är framtagna för att stimulera till användande av hela djuret. säger Maria Forshufvud för Svenskt Kött. 

Läs mer

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email