Svensk unggris – ett premiumkött på menyn

Svensk unggris föds upp i liten skala runtom i Sverige. Det är en ung, välutvecklad gris, som noga väljs ut för sina goda egenskaper.

Den svenska unggrisen handplockas vid en ålder och vikt då köttet är mört och mjällt. Svensk unggris har utsetts till tävlingsråvara i prestigefyllda Bocuse d’Or Europe i Stockholm den 7–8 maj 2014. Svensk unggris är ett premiumkött som med sina utsökta små styckningsdetaljer lämpar sig väl för restaurangköket.

Fakta om den svenska unggrisen

  • Den svenska unggrisen slaktas när den är cirka 16 veckor gammal och väger då cirka 60 kg. Det ger en slaktvikt på 40–45 kg
  • Svensk unggris utfodras med utvalt, väl sammansatt spannmål, i huvudsak bestående av svenska råvaror. Det noggranna valet av foder säkerställer ett griskött av hög, jämn kvalitet
  • Det är ett kött av premiumkvalitet – exklusivt, välsmakande, ungt, ljust, elegant, mjällt, mört och med perfekt marmorering
  • De fina styckningsdetaljerna gör att det är lättlagat och tilltalande att servera
  • Svensk unggris säljs som hel/halv gris från slakteriet eller som detaljer, huvudsakligen via grossist
  • Den svenska unggrisen är certifierad enligt svenska bönders grundcertifiering
  • Svensk unggris är född, uppfödd, slaktad och styckad i Sverige

Frågor och svar om svensk grisproduktion

Den svenska unggrisen är ett exklusivt premiumkött, som produceras i mycket liten skala. I Sverige föder vi totalt upp 2,5 miljoner grisar, vilket motsvarar knappt 1 procent av grisuppfödningen inom EU. Det är en liten uppfödning jämfört med Frankrike (25 miljoner grisar), Danmark (20 miljoner) och Tyskland (56 miljoner).

Det svenska grisköttet är resultatet av klok och långsiktig avel, god och omsorgsfull djuruppfödning samt Sveriges djurskyddslagstiftning, som är världens strängaste. Det svenska arbetet med förebyggande djurhälsovård bidrar till ett friskt, säkert kött.

Svensk unggris är ett generellt uppfödningskoncept som utvecklats av den svenska grisbranschen, tillsammans med Svenskt Kött och med stöd av Matlandet Sverige.

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen