Svensk biff

Svensk biff var huvudråvara i Årets Kock 2012, det svenska mästerskapet i professionell matlagning. Svenskt kött fanns på plats, visade upp en fin biffrad och passade på att prata om kvalitet.

God mat och bra råvaror hör ihop. När vi lagar mat vill vi göra det med bra råvaror. Ett tecken i tiden är att vi också söker råvaror som representerar värden vi kan står för. Oavsett om vi är kockar eller vanliga hemmamatlagare. Medvetenheten och intresset för vad vi äter ökar. Det är bra. Vår uppfattning är enkel. Ät bra kött när du äter kött. Med bra kött menar vi svenskt kött och det finns goda skäl till det.

Utvalt

Till det svenska mästerskapet i professionell matlagning, Årets Kock 2012, valdes svensk välmarmorerad hel biffrad med ben som huvudråvaran i en av de två tävlingsrätterna. Köttet levererades från utvalda svenska gårdar.

Temat för Årets Kock 2012 är ”Det nya svenska arvet”. Det handlar om den starka trenden kring det nordiska köket där vi tar tillvara, restaurerar och förnyar de traditionella smaker som vi älskar.

Kött på tallriken är en stark trend i allmänhet, svenskt kött i synnerhet. Inramat av lokala, regionala och nationella smaker, nordiska kryddor, rotfrukter och grönsaker är det en självklar del av ”Det nya svenska arvet”.

Finalisterna i Årets Kock 2012 hade en knapp månad på sig före tävlingen för att skapa och träna på sin unika tävlingsrätt.

Under finalen den 25 januari hade finalisterna sedan tre timmar på sig att laga upp och presentera sin restaurangrätt inför jury, publik och press.

Vi är stolta!

Svenskt kött-märket betyder att 100 procent av all köttråvara i produkten är från gris, nöt, får eller lamm som är fött, uppfött, slaktat och styckat i Sverige. Produkten är också tillverkad och förpackad i Sverige.

Märket står för att djuren fötts upp i Sverige enligt svensk djurskyddslag vilken är världen mest omfattande. I Sverige är djuren friskare än i många andra länder. Grisarna får ha knorren kvar, korna får gå ute och beta på sommaren och djuren får halm och annat strö.

Köttet kommer från landsbygden i vårt eget land. Gårdarna ligger nära och djurens bete håller landskapet öppet och vackert. I Sverige har vi bönder som bryr sig och vi har ett lantbruk där god mat och god uppfödning hör ihop.

Det kostar lite mer, det gör det. Men du får mycket gott på köpet.

Läs mer

 

Aktuellt

Spenatsoppa med skinkrester

Ta vara på julens rester

Ta vara på julens rester och omvandla skinka, köttbullar och korv till nya rätter med hjälp av smarta tips och både goda och festliga recept.

Scroll to Top