SRB-ko bästa nötkött på årets smakmöte

Den 2 oktober korades 2017 års Exceptionella råvaror. För bedömningen stod tio av landets allra främsta kockar som doftade, kände och smakade på ett 30-tal utvalda råvaror av fågel, gris och nötkött. Mjölkbonden Markus Lindström deltog för första gången med kött från familjegården, -en biffstock från en sju år gammal mjölkko av rasen SRB. Hans kött nådde 34,95 poäng, årets högsta poäng i kategorin nötkött, och fem hundradelar från att nå den allra högsta klassen och utmärkelsen Exceptionell Råvara.

– Nu vet jag att kött från SRB-kor har potentialen att nå ända fram, och jag vet hur vi ska göra för att lyckas nästa gång, sade Markus direkt efter att resultatet tillkännagivits.

Markus Lindströms har tillsammans med sin familj 130 mjölkkor på familjeföretaget Böja Stommen Lantbruk norr om Skövde. Han är starkt engagerad i det SRB-projekt som initierats av Svenskt kött och som går ut på att få fram ett klimatsmart gourmetkött från SRB-kor som mjölkat färdigt.

Den ko som nästan fick den åtråvärda utmärkelsen ”Exceptionell råvara” hade under sina sju år levererat 43 ton felfri mjölk och fött tre fina kalvar. De sista fyra månaderna före slakt gick hon på frodiga beten och fick gott ensilage.

– Hon var snäll och något av en ledarko säger Markus. Jag har haft ett extra öga på henne sen i april för att hon skulle må bra och lägga på hullet.

Markus tycker att det känns väldigt bra att kor som redan gjort nytta som mjölkkor också prisas för sin höga köttkvalitet.

– Jag har lärt mig mycket av arbetet inför Smakmötet och av att träffa så många duktiga kockar. Nu vill jag dela med mig av kunskaperna till mina kollegor så att vi tillsammans kan lyfta SRB-köttet till nya höjder, säger han. 

Fakta om Smakmötet

Vid 2017 års Smakmöte, något som närmast kan liknas vid en svensk SM-final i köttkvalitet, bedöms liksom tidigare år köttets utseende, mörhet, saftighet, konsistens och smak. Målet för uppfödarna är att nå minst 35 poäng och få klassningen ”Exceptionell råvara”. Tio av landets främsta kockar utgör jury och smakdomare. De doftar, känner och smakar under stor koncentration på köttbitar av ett 30-tal olika råvaror av fågel-, gris- och nötkött och poängsätter varje köttbit individuellt. När resultat sammanställts är det högst en handfull som klarar drömgränsen och får klassningen ”Exceptionell råvara”.

2017 korades Blå anka, griskött av Linderöd och Mangalitza (alla tre från Blekslättens gård), vaktelkött (Rosa skattlådan) samt ett griskött av korsningen Linderöd, Mangalitza, Lantras och Duroc (Närsjö gård)

Svenskt kött är sedan april 2017 en av sponsorerna till Exceptionell råvara.

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top