Gammal mjölkko uppnådde klassen Exceptionell Råvara

Den 1 oktober 2018 premierades kött från sex uppfödare med kvalitetsintyget Exceptionell Råvara - den absolut högsta råvaruklassen i Sverige som bara ett fåtal når upp till varje år. Klassningen sker efter en mycket noggrann provning av Sveriges kockelit vid ett årligt Smakmöte. En av dem som kammade hem det åtråvärda intyget var Markus Lindström med sitt kött från en 114 månader gammal mjölkko av rasen SRB.

-Jätteroligt, säger han. Det här är ett kvitto på att vi gjort rätt. Det skapar arbetsglädje och ger oss ytterligare motivation att fortsätta jobba med SRB-kor och köttkvalitet.

Den mjölkko som Markus tävlade med gav inte bara ett högklassigt kött. Hon hade dessutom fött fyra kalvar och levererat 61 000 kilo mjölk under sin levnad.

– Hon var en stark och klok ledarko. Och hon slutgöddes under 14 månader säger Markus som driver Böja Stommen Lantbruk norr om Skövde tillsammans med sin familj.

Ytterligare en leverantör av nötkött fick två biffstockar klassade som Exceptionell Råvara. Företaget Reco Meat som bland annat står bakom nordisk Wagyu, fick den allra högsta poängen för två korsningar mellan japansk Wagyu och Angus. En av uppfödarna var Jan Karlsson, grundare av Gröna Gårdar, som fött upp korsningsdjuret på sin gård utanför Uddevalla i Bohuslän. Hans dotter Märta Jansdotter, som bloggar för Svenskt Kött, tog emot priset.

Två grisuppfödare kammade också hem den heta utmärkelsen Exceptionell Råvara: Erika Buskas-Wulff på Närsjö gård i Sörmland med sin renrasiga Mangalitza kastrat och Maria Ekholm på Blekslättens gård i Dalsland med en renrasig sugga av samma ras.

Mangalitza är en ullig grisras med mycket insprängt fett i musklerna som bidrar till de höga smakerna. Maria Ekholm, en av veteranerna i Exceptionell Råvara, har sex gånger tidigare nått högsta kvalitetsklassen:

– Det är väldigt roligt att få utmärkelsen. Men det bästa med Exceptionell Råvara är nog det nätverk av stjärnkockar, uppköpare och kollegor som de här smakmötena ger, säger hon.

Fakta om Smakmötet

Ett Smakmöte kan närmast liknas vid en svensk SM-final i köttkvalitet. Vid 2018 års Smakmöte bedöms liksom tidigare år köttets utseende, mörhet, saftighet, konsistens och smak. Målet för uppfödarna är att nå minst 35 poäng och få klassningen ”Exceptionell råvara”. 10- 15 av landets främsta kockar utgör jury och smakdomare. De doftar, känner och smakar under stor koncentration på köttbitar av ett 30-tal olika råvaror av fågel-, gris- och nötkött och poängsätter varje köttbit individuellt. När resultat sammanställts är det en handfull som klarar drömgränsen och får klassningen ”Exceptionell råvara”.

Svenskt kött är sedan april 2017 en av sponsorerna till Exceptionell råvara.

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Hur tillagar man kött?

Hur tillagar man kött?

Måste man torka av köttet? Varför ska man bryna grytbitar och när är bäst att krydda köttet? Här är svaren på de vanligaste frågorna om hur man tillagar kött.

Rulla till toppen