Exceptionell råvara – svenskt griskött i toppklass

För första gången har gris fått utmärkelsen Exceptionell råvara. Hela fem grisar fick i år utmärkelsen. Men allra högst poäng för gris vid Exceptionell råvaras smakmöte gick till den första slaktade mangalitzan i modern tid.

Den första 100 procent mangalitzan som slaktats i Sverige i modern tid har fötts upp av Marie Ekholm från Blekslätten. Hennes råvara fick högsta betyget – 37,8.

De fyra bedömningskriterierna är utseende i rå form, mörhet, saftighet och smak. Tio prover av nötkött och tio prover av griskött bedömdes denna gång. 
– Jag tycker att mangalitzan är fräck och det ska ju vara världens bästa griskött. Hela vår gård är inriktad på att göra delikatesser till restauranger, det är vår nisch, och då ska man ju ha de bästa grisarna, säger Marie Ekholm, som började ta fram grisen på uppdrag av Håkan Mattsson på Krokstad Herrgård.

Utöver en mangalitza fick också en linderödsgris från Halla gård, en treraskorsning från slakteriet Skärshult, en korsning bestående av linderöd, mangaliza, duroc och svensk lantras samt en Berkshiregris från Domta höga poäng.

Allra högst poäng delades dock ut till nötkött. Främst var det äldre kor som prisades.

Fjällkon Stjärna som fick 41,98 poäng av de kockar som poängsatte. Stjärna kommer från Sunnanheds fjällkor i Rättvik.

Uppfödaren Sven Blomberg berättar att de avlar på lynne.
– En lugn och glad ko är en fin ko brukar jag säga. Stjärna var 12 år och fyra månader, hennes mamma var 18 år. Stjärna hängdes i sju veckor hel och sedan på stocken.

Yxskaftkälens renrasiga Black Angus, hängd i 25 dagar och uppväxt på gräs, var en favorit för flera kockar på grund av sin textur och balans, och den tog sig upp till utmärkelsen Excellent råvara, liksom mjölkraskon Svensk låglandsboskap (SLB) från Scan och Fjällkon från Runsten.
– Vi fortsätter att ha djur, för vi tycker det är så roligt att göra något som folk tycker är så fantastiskt. De kommer till oss och säger, att sådant här kött går inte att få tag på i affären, säger Jan Runsten. 

Exceptionell Råvara startades 2011 av kocken Björn Frantzén och matjournalisten Mattias Kroon. De tyckte inte att de hittade tillräckligt bra råvaror i Sverige utan gick ofta utomlands. Det kändes dock inte rimligt att det inte skulle finnas bra råvaror här i Sverige och det blev inledningen för träffarna där man försöker hitta råvaror utöver det vanliga.

Projektet stöttas av LRFSvenskt Sigill, JordbruksverketMartin & Servera, Svenskt Kött och Visit Sverige

Aktuellt

Scroll to Top