Projektet Exceptionell råvara

I Exceptionell Råvara möts uppfödare och kockar från hela Sverige för att testa, smaka, ge feedback och diskutera utvecklingspotentialer. Bonden Gun Ragnarsson tycker att det är ett projekt som skapar stora möjligheter.

På gården Kärragärde utanför Varberg bedriver Gun Ragnarsson EU-ekologisk smågris- och slaktgrisuppfödning. Gården har 150 suggor och 3 500 smågrisar per år. Grisarna lever hela sitt liv på gården ända fram till slakt. Ytan där djuren lever är betydligt större än vad som är vanligt. De har möjlighet att vara ute året om och ordentligt med halm att böka i.

– Vi fick bra feedback på köttets smak och mörhet, ett kvitto på att det vi gör ger effekt, säger grisuppfödaren Gun Ragnarsson, på gården Kärragärde. Vi har egen transport till slakteriet, slaktar själva och köttet bäckenhängs i sju dagar efter slakt. Grisarna får gräsensilage hela uppväxten och hela vägen till slaktboxen. 

Grisköttet från Guns gård kommer att prövas flera gånger av kockarna. Målet är att köttet ska utses till Exceptionell eller Utmärkt Råvara men det är en lång process. Samtidigt är det en fantastisk chans. 

– Det här öppnar många nya möjligheter för oss, säger Gun Ragnarsson, som redan fått förfrågan från flera restauranger. 

Vid smakmötena har kockarna även testat olika sorters nötkött – från stut, ko och kviga, med olika fodersammansättning och olika hängningstider. 

Till Exceptionell Råvara korades nötkött från fullblodswagyu (iWagyu/Värmvik) och nötkött av rasen Angus (Naturbeteskött). I klassen direkt under, Utmärkt Råvara, placerade sig Simgus (Ejmunds gård) och Anguskorsning (Gröna Gårdar).

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top