Så grillar du kött

Sommartid är grilltid. Att grilla kött är smidig matlagning och att till det slänga ihop en härlig sallad med primörer ger en perfekt middag sommarslappa dagar. Här är tipsen för lyckat resultat med grillningen.

Direkt eller indirekt grillning, vilka styckningsdetaljer passar bäst och ska det vara marinad, rub eller bara salt och peppar? Läs våra tips om grillning!

Grilltips, kortversion

  • Välj gärna en styckningsdetalj med insprängt fett eller fettrand, fettet bidrar med smak och saftighet
  • Griskött och färsbiffar ska vara genomstekta
  • Lamm och nötkött kan vara rosastekta, kolla innertemperaturen med en digital stektermometer som tål hettan från grillen
  • Ska
    man ha grillfest för många kan man förbereda genom att förkoka köttet
    tills det har önskad innertemperatur. Kyl ner det snabbt och förvara i
    kylen. Strax före serveringen lägger man köttet över den heta grillen så
    att det får en läcker, grillad yta och blir genomvarmt. Pensla på en
    smakrik glaze någon minut innan det är klart
  • Bränn inte köttet för hårt och skär bort eventuella svartbrända bitar.

Klicka dig vidare till den långa versionen med alla våra grilltips!

Aktuellt

Hur mycket kött äter vi? Förhållanden mellan konsumtion och kostråd 2023

Hur mycket kött äter vi?

Jordbruksverkets statistik visar hur mycket kött vi äter i Sverige och hur nära vi ligger kostråden för vår konsumtion 2023.

Svenskt Kött på TikTok

Svenskt Kött på TikTok

Nyligen la vi till en kanal bland våra sociala medier och numera finns Svenskt Kött på TikTok.

Rulla till toppen