Med kontroll över hela kedjan och glimten i ögat

Alltihop började med några bönder i Norrlands inland som ville fortsätta vara bönder och samtidigt skapa en miljövänlig lokal köttmarknad. Så bildades Rafnaslakt.

Nu har åtta gårdar i västra Ångermanland och östra Jämtland bildat Norrbete ekonomisk förening för att gemensamt marknadsföra och sälja kött av hög kvalitet. Dessutom driver de en facebooksida med samma namn som deras lokala slakteri, Rafnaslakt, där humor är den viktigaste ingrediensen. Dock alltid med en allvarsam underton.

– Vi har sett att bönderna själva har förstört allt de tagit i. Arbetarrörelsen och bonderörelsen har industrialiserat det mesta och konsekvensen för bönderna är större och större åkrar. Nu är vägs ände nådd, säger Thorsten Laxvik, en av delägarna i Norrbete och i Rafnaslakt AB. Vi vill driva lokalt kvalitetsarbete istället och leverera det som inte industrin kan leverera i form av superkvalitet, lokalt bemötande och fullständig spårbarhet.

Ett så naturligt liv som möjligt
Djuren hos Norrbete äter uteslutande naturlig föda och får hängmöra under lång tid. De har speciella
riktlinjer som alla ska följa som går in under varumärket. Och det är allt fler som vill vara med i arbetet för en lokal köttmarknad. Nu är ett hundratal personer från olika föreningar, kooperativ och bolag engagerade. Det nya slakteriet i Ramsele är ett led i arbetet att skapa en miljövänlig och lokal köttmarknad. Det planeras också för vidareförädling.
– Ja, det håller vi på med, fastän det är lite hemligt än. Men det kommer att bli småskaligt och bra, säger en nöjd Thorsten.
ICA- handlaren på byn är delägare i slakteriet och säljer sitt eget nötkött i butiken. Troligen Sveriges mest närproducerade, tror Thorsten. Djuren leds ut från ladugården till slakteriet och sedan direkt till butiken.

Foto Rafnaslakt Nipkor nr det har det som allra mysigast

Foto: Rafnaslakt. Nipkor när det har det som allra mysigast.

Kunderna knackar på
– De som letar kvalitet är nöjda med vårt kött. Det är ett par, tre i veckan som söker upp oss med särskilda önskemål. Folk står och knackar på och vill ha riktig mat. Det är en intressant utveckling, tycker Thorsten.
Och marknaden har blivit större än den lokala.
– Jag har precis levererat sex djur till restaurang Djuret i Gamla stan i Stockholm.
Naturbete levererar regelbundet till 6-7 krogar och intresset växer.
– Eftersom vi är ett litet slakteri som bara levererar hela och halva djur, så blir det ett eget koncept med köttlådor i olika storlekar.

Utbildning för byaslaktare
Det finns 4-5 slakterier runtomkring, berättar Thorsten. I Ullånger, Luleå, Hammarstrand, Nyland och Delsbo förutom gårdsslakterier. Ytterligare 4-5 till på gång.
– Nu kommer vi att starta en utbildning som byaslaktare tillsammans med Arbetsförmedlingen i höst. En byaslaktare både slaktar, styckar och charkar. Vi får nya invånare från Syrien så vi tror att det här kan bli ett bra, gemensamt projekt.

Marknadsföring via facebook
En del av marknadsföringen av köttet sker via facebooksidan Rafnaslakt.
– Vi har en stor redaktion, med en underavdelning i Australien, myser Thorsten. Exakt vem som skriver, det vet vi aldrig.
Här diskuteras olika idéer om hur verksamheten ska drivas. Ett förslag har varit att starta ett eget köttparti, Svenska Köttpartiet, det enda partiet med ekologiskt och ursprungsmärkt valfläsk. Men de skippade partitanken därför att ”ledaren alltid är de leddas fånge”. Men tankarna om hur man i Ramselebygden ska förbättra djurens och köttets framtid fortsätter.

Norrbete ekonomisk förening
http://www.norrbete.se/

Rafnaslakt AB
http://www.rafnaslakt.se/

Rafnaslakt på facebook
http://www.facebook.com/pages/Rafnaslakt/230936026945473

Denna artikel kommer från http://matlandet.se/365/

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email