Julskinkan kan bli många spännande rätter

Med smarta knep kan julskinkan bli till många spännande rätter där allt tas tillvara!
Julskinka med klassisk griljering

Skinkan är den viktigaste rätten på julbordet även i år. Nytt är att matens pris har seglat upp i topp när vi planerar helgmaten – men lika viktigt är alltjämt att maten är svensk. Julskinkan kan bli till många spännande rätter med smarta knep där allt tas tillvara!

Skinkan är alltjämt julbordets stjärna. Jämfört med 2021 tappar den några procentenheter i Livsmedelsföretagens årliga julmatsundersökning – men fortfarande uppger 25 procent av svenskarna att julskinka är deras absoluta favoriträtt på julbordet. Och marginalen till andraplatsens Janssons frestelse (17 procent) är skaplig även i år. Därefter följer lax, sill, köttbullar och revbensspjäll.

Bland skenande el- och uppvärmningskostnader, höjda räntor och högre priser på det mesta väntar för många en annorlunda jul. Kanske en mer sparsmakad och genomtänkt, där de mest älskade traditionerna får vara kvar medan vi hoppar över dem som egentligen inte känns så viktiga. Omvärlden har förändrats och det var inte oväntat att matens pris i år är den viktigaste aspekten när svenskarna planerar sina julbord. 38 procent uppgav i julmatsundersökningen ”att maten inte är för dyr” som det viktigaste vid planeringen – men lika många svarade att det viktigaste är att den är svenskproducerad.

Julskinkan ska vara svensk

I en undersökning från Novus 2017 framkom det att hela 93 procent tycker att det är viktigt att skinkan är svensk. Den bör såklart också vara god (89 procent) och gärna lokalproducerad (66 procent). Samma undersökning fann att 8 av 10 tycker att det allra godaste är julens första skinkmacka, gärna på vörtbröd eller knäckebröd och med grovkornig senap.

I Sverige började vi äta julskinka i befintlig tappning i slutet av 1800-talet. Länge var feta revbensspjäll tradition på julbordet och insaltade skinkor sparades till sommaren – de klarade sig nämligen bra under rötmånaden.

Spartips för julmaten

Att julmaten ska vara från Sverige har legat i topp i julmatsundersökningen de senaste tio åren. Tur då att det finns många knep att ta till, som ger mycket julkänsla och smak utan att vare sig tumma på ursprung eller gräva för djupt i plånboken. Planering av mat och inköp är såklart A och O, liksom att ta vara på eventuella rester, och att hoppa över överflödiga tillbehör som kanske inte behövs. Att laga mat som förr, där hela djuret togs tillvara, är ett annat knep.

Och om du köper en stor julskinka kan den bli god mat hela helgen. Skinkmackor såklart, men även läckra små glöggsnittar och matiga bitar i grytor och gratänger. Om du inte doppar i grytan kan skinkspadet istället bli smakrik buljong i en ramen, eller basen i en klassisk kålrotslåda. Som exempel. På vår julsida hittar du ännu fler budgettips, och såklart massor av recept!

» Här hittar du alla våra recept med julskinka – från grunden, griljeringar och rester

Aktuellt

Scroll to Top