Idag är det Fransyskans dag!

Idag, den 8 april är det Fransyskans dag. Dagen instiftades 2016 av Svenskt Kött som vill lyfta fram en lite bortglömd styckningsdetalj. Rätt styckad och tillagad blir fransyskan en favorit både hemma och på restaurang.

Att ta tillvara hela djuret är en stark trend som Svenskt kött följer upp genom att sprida kunskap om ett mer resursklokt sätt att stycka fransyska.

– Vi vill inspirera till att stycka fransyskan på ett sätt som inte alltid sker idag. Styckas den anatomiskt i tre delar blir det en mycket användbar och god styckningsdetalj av nötkött, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött.

Fransyskan är en stor rund muskel som sitter strax bakom rostbiffen på djurets bakparti. Fransyskan består av tre mindre muskler som med fördel kan styckas ut anatomiskt istället för att delas längs med fransyskan.

Så styckas fransyska på rätt sätt

Fransyska bör styckas anatomiskt i tre delar:

  • Lilla fransyskan är delen mellan rostbiffen och bakpartiet
  • Stora fransyskan sitter mellan lilla fransyskan och bakpartiet
  • Platta fransyskan omsluter rörbenet

Här kan du titta närmare på hur man styckar fransyska och inspireras i filmen Stycka fransyska i tre mindre delar….

Recept

Här är tre goda och väldigt olika recept med fransyska framtagna av Fredrik Eriksson och Petter Danielsson:
Retrostek med klassiska svenska tillbehör
Urban taco med fransyska
Japansk råbiff med säsongens sallad

Ladda ner eller beställ broschyren om fransyska här

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top