Fransyskan – fantastisk styckningsdetalj

Svenskt kött slår i år ett slag för fransyskan, en lite bortglömd men fantastisk styckningsdetalj. Styckas och behandlas fransyskan rätt går det att laga en massa goda rätter med den.

– Fransyskan kan kallas högrevens bortglömda kusin. Den är fantastiskt användbar och passar för olika rätter, både i restaurang- och hemmaköket, menar Fredrik Eriksson, kock och krögare på Långbro Värdshus.

Från retrostek till urban taco

Recept med fransyska har skapats av av kockarna Fredrik Eriksson och Petter Danielsson:

Stycka fransyska rätt

Att ta tillvara hela djuret är en fortsatt stark trend, som Svenskt kött följer upp genom att sprida kunskap om ett mer resursklokt sätt att stycka fransyska.

– Vi vill inspirera till att stycka fransyskan på ett sätt som inte alltid sker idag. Styckas den anatomiskt i tre delar blir det en mycket användbar och god styckningsdetalj av nötkött, säger Elisabet Qvarford tf vd på Svenskt kött.

Lilla fransyskan är delen mellan rostbiffen och bakpartiet. Stora fransyskan sitter mellan lilla fransyskan och bakpartiet. Platta fransyskan omsluter rörbenet. Här kan du titta närmare på hur man styckar fransyska i filmen Stycka fransyska i tre mindre delar

Ladda ner eller beställ broschyren om fransyska

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email