Dags att fira Fransyskans dag

Den 8 april är det Fransyskans dag. Svenskt kött som instiftat dagen vill lyfta fram en lite bortglömd styckningsdetalj. Rätt styckad och tillagad blir fransyskan en favorit både hemma och på restaurang.

Att ta tillvara hela djuret är en stark trend som Svenskt kött följer upp genom att sprida kunskap om ett mer resursklokt sätt att stycka fransyska.

– Vi vill inspirera till att stycka fransyskan på ett sätt som inte alltid sker idag. Styckas den anatomiskt i tre delar blir det en mycket användbar och god styckningsdetalj av nötkött, säger Elisabet Qvarford, nytillträdd vd på Svenskt kött.

Fransyskans dag firas på Fredrik Erikssons restaurang Asplund

Med anledning av Fransyskans dag ordnas i morgon en pressträff på restaurang Asplund i Solna. Köttgesällen Eric Persson visar hur man detaljstyckar fransyska i de tre delarna och det bjuds även på rätter av fransyska, signerade Fredrik Eriksson, krögare på Långbro värdshus och Petter Danielsson, platschef på systerrestaurangen Asplund i Solna.

Så styckas fransyska på rätt sätt

Fransyska bör styckas anatomiskt i tre delar:

  • Lilla fransyskan är delen mellan rostbiffen och bakpartiet
  • Stora fransyskan sitter mellan lilla fransyskan och bakpartiet
  • Platta fransyskan omsluter rörbenet

Här kan du titta närmare på hur man styckar fransyska i filmen Stycka fransyska i tre mindre delar….

Mer information om fransyska

Aktuellt

Charkuterier är resurssmart mat

I två nya filmer tittar vi närmare på tillverkningen av olika lufttorkade delikatesscharkuterier tillsammans med kocken och nordiska mästaren i matlagning, Desirée Jaks.

Midsommar behöver de betande djuren Lamm i hage med gullvivor

Midsommar behöver de betande djuren

Hur lätt går det egentligen att hitta de traditionella midsommarblommorna idag, när allt fler arter är hotade? Midsommar behöver de betande djuren!

Scroll to Top