Fira Fransyskans dag på lördag 8 april

Den 8 april är det Fransyskans dag. Dagen instiftades förra året av Svenskt Kött som vill lyfta fram en lite bortglömd styckningsdetalj. Rätt styckad och tillagad blir fransyskan en favorit både hemma och på restaurang.

Att ta tillvara hela djuret är en stark trend som Svenskt kött följer upp genom att sprida kunskap om ett mer resursklokt sätt att stycka fransyska.

– Vi vill inspirera till att stycka fransyskan på ett sätt som inte alltid sker idag. Styckas den anatomiskt i tre delar blir det en mycket användbar och god styckningsdetalj av nötkött, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött.

Fransyskan är en stor rund muskel som sitter strax bakom rostbiffen på djurets bakparti. Fransyskan består av tre mindre muskler som med fördel kan styckas ut anatomiskt istället för att delas längs med fransyskan. 

Så styckas fransyska på rätt sätt

Fransyska bör styckas anatomiskt i tre delar:

  • Lilla fransyskan är delen mellan rostbiffen och bakpartiet
  • Stora fransyskan sitter mellan lilla fransyskan och bakpartiet
  • Platta fransyskan omsluter rörbenet

Här kan du titta närmare på hur man styckar fransyska och inspireras i filmen Stycka fransyska i tre mindre delar….

Recept

Här är tre goda och väldigt olika recept med fransyska framtagna av Fredrik Eriksson och Petter Danielsson:
Retrostek med klassiska svenska tillbehör
Urban taco med fransyska
Japansk råbiff med säsongens sallad

Ladda ner eller beställ broschyren om fransyska här

Aktuellt

Nästan alla i Sverige äter kött

Nästan alla i Sverige äter kött

Ny undersökning visar att nästan alla i Sverige mellan 18 och 84 år äter kött och instämmer i att svenskt kött gynnar lokala bönder och svensk matproduktion.

Är vegetariskt bättre för miljön?

Vegetariskt bäst för miljön?

I Malmö stad är enda alternativet vegetariskt för konferenslunchen numera, men är det verkligen bäst för miljön?

Scroll to Top