Att ta tillvara hela djuret är en stark trend som Svenskt kött följer upp genom att sprida kunskap om ett mer resursklokt sätt att stycka fransyska.
– Vi vill inspirera till att stycka fransyskan på ett sätt som inte alltid sker idag. Styckas den anatomiskt i tre delar blir det en mycket användbar och god styckningsdetalj av nötkött, säger Elisabet Qvarford, vd på Svenskt kött.
Fransyskan är en stor rund muskel som sitter strax bakom rostbiffen på djurets bakparti. Fransyskan består av tre mindre muskler som med fördel kan styckas ut anatomiskt istället för att delas längs med fransyskan.
Så styckas fransyska på rätt sätt
Fransyska bör styckas anatomiskt i tre delar:
- Lilla fransyskan är delen mellan rostbiffen och bakpartiet
- Stora fransyskan sitter mellan lilla fransyskan och bakpartiet
- Platta fransyskan omsluter rörbenet
Här kan du titta närmare på hur man styckar fransyska och inspireras i filmen Stycka fransyska i tre mindre delar….
Recept
Här är tre goda och väldigt olika recept med fransyska framtagna av Fredrik Eriksson och Petter Danielsson:
– Retrostek med klassiska svenska tillbehör
– Urban taco med fransyska
– Japansk råbiff med säsongens sallad